Edzőtábor az olimpiai kvótáért

Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor edzőjükkel, Majthényi Szabolccsal a portugáliai Vilamourába utazott edzőtáborba. A helyszínválasztás tökéletes, hiszen a még szabad olimpiai kvóták sorsa márciusban az ezen a helyen megrendezendő világbajnokságon dől majd el.

„Eleinte én is a fiúkkal tartottam, majd december huszadikáig egyénileg, pontosabban az itt lévő többi 470-essel edzenek” – mondta Majthényi Szabolcs. – „Már az első napokban nagyon jót vitorláztunk, ideális körülmények között, 20-22 fokban, napsütésben.”

Gyapjasék a Mikropakk segítségével egy saját Bravo 6.0 motorossal tudnak készülni, támogatójuk az új hajójuk előfinanszírozásában is részt vett, a Bravoboats pedig a logisztika megvalósítását és előkészítését segítette. A fiúk napirendje alkalmazkodik a helyi, jellegzetesen dél-európai szokásokhoz: nincs korai kelés, bőséges reggeli után öt kilométeres laza biciklizés a kikötőbe, szerelés, majd dél körül irány a víz. Egyelőre három-négy órás edzés a napi terv, manőverek, hosszú menetek dominálnak. Viszonylag korán sötétedik, fél öt-öt körül ismét bringa haza, utána pedig irány a konditerem.

„A vírusveszéllyel mindenki tisztában van, kötelező a maszkviselés, de az éttermek, boltok, konditermek zavartalanul üzemelnek – mondja Gyapjas Zsombor. – A koronavírus most leginkább az ellenfeleinket sújtja: a legjobb francia, olasz és svájci versenytársaink egytől-egyig katonák, és a rendkívüli helyzet miatt nem utazhatnak külföldre. Még nem tudni, hogy a kvalifikációs vébén hol lesz a mi pályánk, több hajóosztály is versenyez majd március elején egyszerre, ezért több lehetséges helyszínt is próbálunk a felderíteni. Az uralkodó szelek általában termikusak, nem túl erősek. Van áramlás is, a törvényszerűségek feltérképezését hamarosan megejtjük, de az alapvetően biztató, hogy az itt várható időjárási körülmények számunkra kedvezők. Az otthon töltött karácsony után január elején visszajövünk, folytatjuk az edzéseket. Február elejére pedig megérkezik Új-Zélandból Barcelonába a már nagyon várt új Mackay hajónk, ennek a végső felszerelését és beállítását itt végezzük el Vilamourában. Lesz egy hónapunk a nagy erőpróba helyszínén bevitorlázni az új hajót, finomítani a meteorológiai tapasztalatokat, és biztos vagyok benne, hogy addigra már mindketten fizikailag és taktikailag is topon leszünk.”

(spartacus.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!