Dufour 530 – Három hajó egyben

2021. január 2.
Címkék :

A Dufour 530-as modell három verzióban kapható, megjelenésével visszatér a márka kínálatába a Performance vonal.

A korábbi hajókínálattól eltérően ez a hajó három egymástól eltérő változatban konfigurálható, az egyedi felhasználói igényekhez igazítva.

Dufour 530 Easy
Ez a legegyszerűbb verzió, amelyet kifejezetten azoknak ajánlanak, akik a letisztult, egyszerű fedélzeti kialakításokban hisznek – az összes kötél a kormányállásba van vezetve. Tökéletes választás azok számára, aki nagy létszámú, ám a vitorlázáshoz nem értő társasággal szállnak vízre.

Dufour 530 Ocean
A kifejezetten hagyományos fedélzeti elrendezést keresők számára kínál jó egyensúlyt a teljesítmény és a komfort között. A felhúzó köteleket itt is a kormányállásba vezetik, emellett két pár csörlő is segíti a legénység munkáját a hajózások során. A kabintetőn csaknem teljes szélességében elhelyezkedő nagyvitorla-traveller nagymértékben növeli a beállítások lehetőségét.

Dufour 530 Performance
A korábban kedvelt irányzat legfrissebb darabja azt a vásárlóközönséget célozza, amelyik rendszeresen méreti meg magát különféle versenyeken és rutinos tengeri hajósnak számít. Az 530 Performance-t extra árbóccal és baummal szerelték fel, az alapvitorlázata 20 négyzetméterrel nagyobb, mint a másik két modellé. Nem kevesebb mint hat csörlő segíti a fedélzeti munkát, a backstag és az alba állítása hidraulikus rendszerrel végezhető. A tőkesúlya ólom, és 2,8 méter mélyre nyúlik le.

Új ötletek fejlődése
Az oldalsó „törésvonal” meghosszabbítása fokozza a vitorlásteljesítményt és a fedélzet nyújtotta kényelmet. A kokpit akkora lett, hogy a két kormányállás között elfér egy opcionálisan rendelhető napozóágy. Mindezzel együtt annyira széles a tat, hogy két feljáró is elfér rajta, a már Dufour-védjeggyé vált külső konyha és grillpult két oldalán. Erre a részre kérhető az összecsukható dingidaru is. Tágas, könnyen hozzáférhető rekeszbe kerültek az alapvető biztonsági felszerelések és a mentősziget.

Része az új dizájnnak az oldalfedélzetre vezető, biztonságos lépcső, a kezelőkötelek tárolására szolgáló dobozok, valamint a teljes kokpit fölé kihúzható biminitető. Továbbá – azért, hogy a karbantartási munkákat minél könnyebben lehessen elvégezni – a kokpit és tat felől is megközelíthető a gépészet otthonául szolgáló egység.

A hajó 16,35 méteres teljes hosszához 15 méteres vízvonalhossz párosul, ez utóbbi értéknek az elsőhöz közelítésével a mérnökök igyekeztek maximálisra növelni az elérhető sebességet. Az öt métert épp nem elérő szélességével a Dufour 530-as igen tágas közösségi, valamint privát tereket kínál, és mivel a konyhát előre tették, a szalon óriásivá nőtt. Elrendezések tekintetében meglehetősen széles a skála, a három kabin-három fürdőtől a hat kabin-három fürdőig terjed a kínálat. Elöl, az orrban lehet egy Master kabin (tulajdonosi kivitel) vagy kettő (charterverzió), míg hátul az egyik kabin franciaágyas, a másikban két szimplán alhatnak a vendégek. Természetesen minden elrendezéshez kérhető szkipperkabin.

(Cikkünk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin 146. számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!