Drasztikusan megnőtt az eladásra kínált szuperjachtok száma és értéke

2023. szeptember 14.
Címkék :

A legfrissebb adatok szerint augusztusban megugrott a jachtjaikat eladásra kínáló tulajdonosok száma, az összérték 651,96 millió euróra emelkedett.

Júliushoz képest ez 24,7 százalékos értéknövekedés, amiben közrejátszott a közelgő európai hajókiállítási szezon is. Augusztusban 62 új belépő volt az értékesítési piacon, a legdrágábbak a SilverYachts építés alatt álló 79,5 méteres Silver Edge nevű projektje (75 millió dollárt kér érte a Fraser, átadás 2026-ban) és a nemrég átadott Kinda (Tankoa), amiért 34 millió eurót kér az Ocean Independence.

Az augusztus számokban:
26 eladás (köztük egy új építésű)
282,2 millió euró: a megvalósult eladások összértéke
12,8 millió euró: átlagos eladási érték
10,9 millió euró: átlagos új listaár
70 árcsökkenés
51,2 millió euró: az összes árcsökkenés értéke

Az eladásra meghirdetett jachtok között szerepel még a 47,1 méteres Feadship Berilda (21 millió dollárt kér a BR Marine Group) és a 31,5 méteres Benetti klasszikus motoros jacht, a Sounion II (4,2 millió eurót kér a Moravia Yachting) – mindkettő ki lesz állítva a Cannes Yachting Festivalon.

Eközben az augusztusi, brókerek általi értékesítések száma 43,5 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, összesen 26 szuperjachtot adtak el. Ezek közül a legnagyobb a 89 méteres Amels szuperjacht, a Here Comes the Sun volt, az üzlet a Fraser és a Burgess közvetítésével jött létre. A jachtot 178,5 millió eurós kikiáltási áron adták el, ami a havi 282,2 millió eurós teljes eladási érték több mint felét tette ki. Az egy szem új építésű eladott jacht a Benetti B.Now sorozatának első 60 méteres példánya* – ezt várhatóan 2027-ben adják át.

Ami az árcsökkenéseket illeti, ebben a hónapban összesen 51,2 millió eurót sikerült lefaragni, 70 egyedi ármódosítással. A múlt hónaphoz képest az összeg némileg emelkedett, úgy tűnik, hogy a brókerek igyekeznek helyet csinálni a közelgő hajókiállítások előtt a piacra érkező jachtoknak.

* Az új építésű jacht és három másik közvetítői értékesítés árai nem ismertek, azok nem szerepelnek az összértékben.

(fotók és forrás: Boat International)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!