Döntés az utolsó pillanatban: TP52 világbajnokság

Harm Müller-Spreer csapata a TP52 világbajnokság utolsó futamának utolsó perceiben bemutatott izgalmas visszatéréssel szerezte meg a 2023-as Rolex TP52-világbajnoki címet.

A bajnokság utolsó hátszelében a negyedik helyről indulva két hajót előztek meg – az egyik a 2022-es világbajnok Quantum Racing powered by American Magic volt –, és a második helyen értek célba a Provezza mögött, amely az első versenynap végétől vezette a regattát. Ezzel a Platoon a 2017-es scarlinói és a 2019-es Puerto Portals-i diadal után harmadszor nyerte meg a világbajnoki címet.

Vasco Vascotto, a Platoon taktikusa számára ez a második TP52-világbajnoki cím, melyet nemrég elhunyt édesapja isteni beavatkozásának tulajdonított: „Azt hiszem, talán apám odafentről arra biztatta Terryt (Hutchinson, az American Magic taktikusa – a szerk.), hogy az utolsó hátszélben nyisson balra, engem pedig arra, hogy tartsak jobbra! Reggel a csapattal megegyeztünk abban, hogy leginkább nyugodtnak és türelmesnek kell maradnunk, és majd jön a lehetőség – ahogy jött is.”

TP52 világbajnokság 2023, első versenynap (harmadik nap):

YouTube video

A Platoon tulajdonos-kormányosa, Müller-Spreer el volt ragadtatva: „Ezt a világbajnoki címet szereztük meg a legnehezebben. Nyitásnak két napig vártunk a szélre, aztán az első versenynapon küszködtünk, a harmadik futamban pedig két piros zászlót kaptunk, és végül kilencedikek lettünk. Erős visszatérést produkáltunk, a csapat és a hajó teljesítménye nagyon-nagyon jó volt. Nagyszerű érzés, ez nem olyasmi, amit könnyen meg lehet csinálni. Ebben az osztályban világbajnoki címet szerezni – ez nagy megtiszteltetés. De ki kell emelnünk, hogy a Provezza nagyon jó munkát végez. Annyira következetesek, hogy nagyon nehéz őket megverni.”

TP52 világbajnokság 2023, második versenynap (negyedik nap):

YouTube video

A Provezza kormányosa, John Cutler kicsit csalódottan nyilatkozott: „Megnyerni az utolsó futamot, de nem megnyerni a regattát – kicsit szomorúak vagyunk. De az összegyűjtött pontok számítanak, és nekünk több van. Viszont most már csak a szezon összesített eredményére kell koncentrálnunk, de ha továbbra is úgy vitorlázunk, ahogy eddig, akkor begyűjthetjük az összetett győzelmet. Elégedettnek kellene lennünk egy világbajnoki második hellyel, mégis van bennünk egy cseppkeserűség, mert benne hagytunk néhány pontot ebben a nyolc futamban. Remélem, amint megiszom egy sört, felvidulok, és jó lesz.”

TP52 világbajnokság 2023, harmadik versenynap (ötödik nap):

YouTube video

TP52 világbajnokság 2023, Barcelona, végeredmény:

(fotók és forrás: 52superseries.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!