Dokumentumfilm készült a Balaton inváziós fajairól

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai az elmúlt évtizedekben az inváziós növény- és állatfajok fajok egyre nagyobb mértékű előretörését tapasztalják a tóban. Erről a folyamatról kutatók részvételével filmet is készítettek.

A most elkészült alkotás bemutatja, hogy az ember és a klímaváltozás miként változtatja meg a természetes életközösségeket, segítve az új élőlények elterjedését, amelyek veszélyt is jelenthetnek a helyi élővilágra.

Nagyot változott a világ az elmúlt néhány évtizedben. A Kárpát-medence vizeiben is egyre nagyobb számban jelennek meg olyan növény- és állatfajok, amelyekkel sokáig csak állatkertekben vagy dísznövénykertészetekben találkozhattunk. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai az elmúlt évtizedekben az inváziós fajok egyre nagyobb mértékű előretörését tapasztalják. Az újonnan megjelenő fajok versenytársai vagy ragadozói lehetnek az őshonos élőlényeknek, új betegségeket vagy parazitákat terjeszthetnek, átalakíthatják a hosszú idő alatt kialakult, az adott terület adottságai által meghatározott élőlényközösségeket.

Drexler Szilárd rendező-operatőr Takács Péter halbiológus vezetésével és az intézet kutatóinak részvételével egy éven át forgatta azt a filmet, amely bemutat néhány – a Balatonban és a tó vízgyűjtőjén előforduló – inváziós fajt és néhány olyat is, amelynek a megjelenése e terület élővilágára veszélyt jelenthet, vagy a megítélése vitatott.

YouTube video

A földön, vízen, levegőben forgatott film példákon keresztül mutatja meg, hogy az ember természetátalakító tevékenysége és a klímaváltozás pillanatok alatt változtatja meg a természetes életközösségeket és segíti új élőlények elterjedését.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!