Díszszemlével ünnepelték a balatoni hajózást

Utoljára 25 éve fordult elő és legközelebb is csak negyed század múlva lehet rácsodálkozni arra a csodás látványra, amikor a Balaton vizén személyhajók tucatjai rajzanak ki a vízre és haladnak egy irányba. A balatoni hajózás fennállásának 175. évfordulóját díszszemlével ünnepelték.

Kirajzott a teljes személyhajóflotta, a Balatoni Hajózási Zrt. 18 személyhajója, kompjai és a tavon szolgáló magántársaságok hajói tisztelegtek a balatoni hajózás múltja és Széchenyi István hajós életműve előtt. 1846. szeptember 21-én Balatonfüred partjainál bocsátották vízre az első balatoni gőzhajót. Ott, ahol 175 évvel ezelőtt egyedül a Kisfaludy gőzös szelte a vizet, most több mint 700 száz méter hosszú sorban harmincnál is több hajó sorakozott fel orral a balatonfüredi Tagore sétány felé. Ritka együttállás és páratlan élmény volt ez azoknak, akik szombaton részesei voltak a Balatoni Hajózás Napjának.

Széchenyinek a balatoni gőzhajózással kapcsolatban konkrét tervei, víziói voltak. A balatoni fürdőkultúrát, a turizmust, a közlekedést, a kereskedelmet és az ipart egyaránt fel akarta lendíteni azzal, hogy létrehozta a balatoni gőzhajózást – mondta ünnepi beszédében Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója hozzátéve, hogy a gróf terve megvalósult, hiszen a hajózási cég mára nemcsak összekötő kapocs, hanem a balatoni turizmus zászlóshajója lett.

A következő 10 évben nem kisebb a célunk, mint a Bahart teljes megújítása, ami ráfér a hajóflottára és a kikötőkre is. A források rendelkezésre állnak, csak a következő 2-3 évben több mint 10 milliárd forintot tudunk a tevékenység fejlesztésére költeni – emelte ki a vezérigazgató, aki azt hangsúlyozta, hogy mindez mit sem érne a balatoni hajósok nélkül, akik a tiszteletet az év minden napján megérdemlik.

Látványos programelemek színesítették a Balatoni Hajózás Napját. Balatonfüreden reformkori táncbemutatót tartottak, majd Széchenyi szobrának megkoszorúzásával és a Bahart hajóflottájának bemutatásával ünnepelték a jubileumot. Siófokon születésnapi óriástorta várta a kikötőbe látogatókat, a 175. év emlékét őrző táblát is felavatták, valamint kihirdették annak a művészeti pályázatnak a nyerteseit, amit a hajózási társaság az ünnepi év alkalmából tett közzé – írta a sonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!