Díjazták a Balatonfüredi Yacht Clubot

A tavaly 150 éves jubileumát ünneplő, olimpikonokat, sikeres vitorlázókat felvonultató Balatonfüredi Yacht Club (BYC) kapta a Balaton Díjat.

A nagy múltú klub az ország első és legrégebbi vitorlásegyesülete, amely alapítása óta rengeteg átalakuláson átesett, neve is többször változott, a BYC célja azonban a másfél évszázad alatt változatlan maradt: a vitorlássport és a Balaton szeretetének és tiszteletének megosztása.


Amit az elődök több mint 150 éve elindítottak, kisebb változásokkal ugyan, de töretlenül fejlődött. Így a klub mára a hazai vitorlássport egyik vezető szervezetévé vált, és nemzetközi szinten is folyamatosan és sikeresen képviseli Balatonfüredet, hozzájárulva a környék és a tó nemzetközi ismertségéhez. Tagjai közül többen is olimpikonok, versenyzői több világ és európai eseményen szerepeltek eredményesen. A BYC számos európai világbajnokságot rendezett, amelyek egyaránt biztosították a téli és nyári Balaton hírét.


A BYC ifjúsági sportolókat képez, utánpótlása országosan a legjobbak között van és külföldön is szép eredményeket ér el: versenyzői között ma is között olimpikonok, világ- és Európa-bajnokok vannak. Nyári gyerektáboraiban pedig minden évben több száz gyerek ismerkedik meg a vitorlázás alapjaival, új ismereteket szereznek a környezeti értékekről, környezetvédelemről.


A klub a 150 éves fennállását tavaly sokszínű programsorozattal ünnepelte: a hagyományos sportversenyek mellett kiállításokkal, szakmai programokkal, történeti előadásokkal is széles közönséghez – közöttük gyerekek százaihoz – juttatta el a balatonfüredi vitorlázás történetét. A BYC emellett komoly sportdiplomáciai tevékenységet is folytat, tagjai közül többen nemzetközi vitorlás szervezetek vezetőségében tevékenykednek, de képviselőik dolgoznak az Európai Vitorlás Szövetségben, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségében bizottságaiban és osztályszövetségeiben.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!