Dél-afrikai győzelem Tihanyban

2016. szeptember 14.
Címkék :

finn4Az idén is dél-afrikai győzelem született a szeptember 9. és 11. között a Tihanyi Hajós Egylet által hatodszor megrendezett Finn Masters European Cup versenyen, sőt az élmezőnyt is a külföldi versenyzők uralták.

A tavalyi győzelmét megismétlő Ian Ainslie mögött a litván Tauras Rymonis végzett a második helyen – ezzel ő is megvédte 2015-ös eredményét –, a harmadikon pedig a cseh Jiři Outrata. A dobogósokat két ukrán versenyző követte, közéjük ékelődött az ötödik helyre a legjobb magyar, Huszár Géza, aki ugyancsak lemásolta tavalyi helyezését.

finn1

Az előzetes meteorológiai jelentések alapján rendezői szempontból nagyon necces versenyre lehetett számítani: gyenge és még gyengébb szeleket jósoltak, ráadásul a jól ismert, leálló keleti fajtából. Ehhez képest a kiírt 10 futamból nyolcat sikerült megrendezni a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán a középső medencében. Itt ugyanis a szél nemhogy nem szívódott fel 11 óra után, de időnként 10 csomó fölé is frissült.

finn2

Így – bár olyan tartósan nem erősödött, hogy a pumpálást is szabadjára lehessen engedni – változatos, északkeleti-délkeleti irányú, 6,5 és 10,5 csomó közötti szélben teljesített a mezőny az első napon három, majd kettő és ismét három futamot. Az utolsó napra aztán tényleg elfogyott a szél, elrajtolt a kilencedik futam, de a drasztikus gyengülés miatt a mezőnyt a kikötő felé irányította a rendezőség.

finn3

A verseny nagyon jól indult a hazai versenyzők számára, az első nap után – a végső győztes Ainslie társaságában – a hazai versenyzők uralták a tizenegy nemzetet képviselő 46 fős mezőny elejét. Később azonban az egyenletesebb teljesítményt nyújtó litván és cseh, valamint ukrán versenyzők felőrölték a magyarokat, akik szinte mindegyikének becsúszott néhány rosszabb helyezés.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!