Dehler 38 – Remek választás a Balatonra

A Budapest Boat Show látogatói februárban már megismerhették szárazon, mi pedig most kipróbálhattuk a Balaton hullámain a Dehler egyik legsikeresebb típusát, a 38 lábas performance cruisert, amely 2014-ben kategóriájában az év hajója címet is elnyerte.


Igazi nyárias hétvége fogadott minket a 150 éves Balatonfüredi Yacht Club kikötőjében. A fülledt időre való tekintettel a reggeli keleti szél késett, így lehetőségünk nyílt alaposabban szemrevételezni a 38 láb hosszú hófehér szépséget.


A vitorlásra fellépve a lehajtható fürdőplatformon át egy igen tágas munkateret fedezhetünk fel. A platform segítségével nemcsak a ki- és beszállás válik gyerekjátékká, de a nyílt vízen való fürdőzés is roppant szórakoztató. A fedélzetre lépést követően nagyon tudatos tervezés eredményeivel találjuk szembe magunkat. A jól elhelyezett, két oldalra kitolt körkormány kiváló fogású és esztétikailag sem elhanyagolható.

Mellettük nem csupán a közlekedés kényelmes, de a köréjük szervezett kezelőszervek is mind azt a célt szolgálják, hogy az irányítás a lehető legegyszerűbb legyen. A travellersin besüllyesztve lapul a fenéken, és a kormányállás mellől állítható, ahogy a nagyvitorla csörlője is. Kicsit előrébb lépve a családosoknak a lehajtható asztal, míg a versenyzőknek a fockvitorla jól elhelyezett csörlője szerez kellemes meglepetést. Igazi csemege a lehajtható asztal lapjából kihúzható hangulatvilágítás, amely a romantikus családi vacsorák elengedhetetlen kelléke.


Mielőtt kihajóznák, szemrevételezzük a belső teret is. Azonnal szemünkbe ötlik az igényes faburkolat nem szokványos színezete és minősége. Tudom, hogy ez egyéni ízlés kérdése, de a mai szemnek kifejezetten jólesik a világos bútorzat, a lekerekített élek és az apró figyelmességként felszerelt tépőzáras fejvédő a kanapé felett. Mi sem természetesebb, mint hogy a tágas nappali falán egy tévé is helyet kapott, ami a nemrég zajlott focivébé miatt nagyon hasznos eszközként funkcionált.


Mire végeztünk a hajó felfedezésével, gyenge nyugati szellő kezdte el rezegtetni a széljelzőket, így kihajóztunk. A beépített motor és az orrsugárkormány révén a hajózás örömteli volt. A Dehler 38-as méreteihez képes meglepően kis helyen és jól fordul, ami vitorlázó-üzemmódban is megtapasztalható. A nyílt vízre kiérve a nagyvitorla felhúzása során egy újabb meglepetés ért minket – nevezetesen itt egy elektromos csörlő is segítette a munkánkat.


Az alig néhány csomós szélben a Dehler 38 méltóságteljesen szedte fel a sebességet. Érdekes volt megtapasztalni, hogy a közel nyolc tonna ellenére milyen érzékenyen reagál a kormánymozdulatokra és a legénység tömegére. Persze nem is mi lettünk volna, ha nem kerül elő a bőszeles vitorla, azaz genakker is. A típust a megrendelő kívánságára lehet genakkerrel vagy spinakkerrel felszerelve kérni, a mi tulajdonosunk az előbbi mellett tette le a voksát. Jó volt látni és átérezni, ahogy a sima vízen a bőszeles vitorla hatására milyen barátságosan reagált a bárka.

Nagy R. Attila

(Hajóbemutatónk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!