Darabokra szaggatják a Balaton-partot

2023. június 23.
Címkék :

Évek óta zajlanak az illegális mederfoglalások és szabálytalanságok a Balaton-parton. Az önkormányzatok tehetetlenek, a hatóságok pedig széttárják a kezüket.

Pár hete valaki a telke határáig vezette be a Balatont Zánkán, de előtte lekerítette az érintett önkormányzati tulajdonú telket, nyomoz is a rendőrség. Ez a példa azonban nem egyedi: Balatonfenyvesen három éve többtucatnyi hasonló visszaélést talált az önkormányzat, be is jelentették a hatóságnál, csak épp nem érte el az illetékesek ingerküszöbét.

A zánkai ügyben az önkormányzat feljelentése után a rendőrség nyomozást indított, de a Veszprém Vármegyei Kormányhivatalnál hiába tett bejelentést a polgármester, a hivatal szerint, mivel a beavatkozás nem érintett sem védett természeti területet, sem a tómedret, hatáskör hiányában nincs intézkedési lehetőségük. A katasztrófavédelem szerint azonnali hatósági intézkedést igényelne, amennyiben környezetre káros állapotot vagy vizeket veszélyeztető tevékenység fennállását tapasztalná, ilyen körülmény azonban nem merült fel. Azt is jelezték, hogy folyamatban van a Balaton új szabályozási partvonalának meghatározása.

Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke, balatonfenyvesi polgármester utalt arra, hogy a hatályos jogszabályok alapján kellene eljárni. Ez pedig a 83/2014. (III. 14.) kormányrendelet, illetve a vízgazdálkodásról szóló törvény. A jogszabályok kitérnek arra, hogy milyen tevékenységet lehet végezni és milyen korlátozások érvényesek a parti sávon, amely a kizárólagosan állami tulajdonú tavak – mint amilyen a Balaton is – partvonalától számított 6 méterig terjed: „külterületen gyepgazdálkodás, valamint a termőföld művelési ágának megfelelő, a parti sáv rendeltetését és megfelelő használatát, szükség szerinti igénybevételét nem akadályozó, a meder állapotát nem veszélyeztető tevékenység folytatható, csak a meder használatával és fenntartásával közvetlenül összefüggő megfigyelő, jelző állomás, a meder használatával összefüggő vízilétesítmény, kikötői, rév-, kompátkelőhelyi vagy vízirendészeti építmény helyezhető el”.

Ha valaki ezt a területet jogellenesen használja, vagy hasznosítja (például lekeríti, vagy ráépít), illetve a part állagát és a mederfenntartási munkákat jogellenesen akadályozza, a jogszabály értelmében köteles megszüntetni ezt vagy befejezni a szabályellenes tevékenységet, és „helyreállítani a jogszabályi állapotot”, amire a fenntartó fel is szólíthatja. Ha az érintett ennek nem tesz határidőre eleget, akkor hatósági eljárás indul.

YouTube video

A kormányzat eközben már dolgozik azon, hogy módon rendezze a Balaton és térsége ügyét, és úgy tűnik, az ehhez hasonló szabálytalan mederhasználatra is kitérnek. A készülőfélben lévő, a magyar építészetről szóló törvényben külön kitérnek a legnagyobb hazai tóra és térségére, beleértve a vízparti szabályozási tervet, valamint a településfejlesztési tervet, és fontos cél, hogy minél inkább körüljárható legyen a Balaton.

A kormányzati szándék szerint leegyszerűsített, de szigorú szabályozás jöhet, aminek értelmében a jövőben nem lehet külterületből belterületbe vonni új területet, megerősítik a helyi, járási és vármegyei főépítészek és tervtanácsok szerepét, létrehoznak egy balatoni főépítészi és egy főtájépítészi posztot, létrehoznak egy külön védett övezetet a Balaton-felvidéken, ahol nem engedik, hogy a présházakhoz tüzivíztározó néven hatalmas, medencés házak épüljenek, megtiltják, hogy a jelenleg állami vagy önkormányzati kézben lévő strandokat átminősítsék más övezetbe, kizárólag strandövezetben maradhatnak, vagy legfeljebb zöldterületté lehet majd átminősíteni. Strandot csak zöldterület létrehozása céljából lehet majd megszüntetni, biztosítani kell a partszakasz legalább 30 százalékán egy legalább 5 méter széles közhasználatú parti sétányt, lehetőséget adnának a nagyobb beépíthetőségre azokban az esetekben, ha a part magánkézben van, de a tulajdonos egy 20 méteres sávot átad közhasználat céljára, és megegyezik az önkormányzattal – írta a hvg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!