Dali ihletője, Cadaqués

Cadaques_00_internationaltravellermagcom_658_318 Az öböl, ahol a Pirenesuok lába beleér a tengerbe, éppen a Cap de Creus félszigetének csücskénél. A forró klímájú város számtalan művészt vonzott magához az évek alatt, a kackiás bajszú alkotón kívül például Pablo Picassót.

Cadaques in the Costa Brava. Girona province. Catalunya. Spain

Salvador Dalí több nyarat is eltöltött Katalónia ezen bájos hangulatú szegletében fiatal korában, hogy aztán később a szomszédos Port Lligatban éljen és alkosson otthoni műtermében. Ma már talán hihetetlenül hangzik, de a halászfalut csak a tenger felől lehetett megközelíteni, pedig Barcelonától mindössze százhetven kilométerre fekszik. Viszont valószínűleg ennek is köszönhető, hogy sokáig meg tudta őrizni egykori varázsát. Aki értékeli a szépséget, a kultúrát, a jó borokat és a pazar ételeket, az – a nagy művészekhez hasonlatosan – itt biztosan otthon érzi magát a csodálatos természeti környezetben. A háttérben meghúzódó, csipkézett élű hegycsúcsok, a kristálytiszta víz és az azon ringó hagyományos katalán halászcsónakok igazán festői képet mutatnak.

Az étel szeretete
Nem véletlenül fordultak meg errefelé a hírességek, Kirk Douglas és Josep Pla például kifejezetten a kulináris élvezetek miatt utazott ide, mert amit a helyiek kihoznak az alapanyagokból, az azért megér pár misét: a friss és ízletes hozzávalók a tengerből és a saját művelésű kertekből érkeznek, ahol évszázados tapasztalatok alapján, de a lehető legegyszerűbb módon zajlik a termesztés. Pla, a katalán író minden évszakra ajánl kóstolni valót: tavasszal kék kagylót, nyáron homárt és kisebb kagylókat, ősszel aztán az Empordá régió borai felé fordulhat a figyelem, míg télen a tengeri sün időszaka következik.

Cadaques_04_pxleyescom_658

Kellemes összevisszaság
A fehér falú házak között és a kanyargós, kővel borított utcákon nyáron rendesen megnő a tömeg, ennek ellenére Cadaques valahogy mégis megőrizte báját. A vízről érkező hajós ember először a házak képét látja közeledtekor, hogy aztán a kikötést követően közéjük vesse magát – részben árnyékot, részben felüdülést, részben a kulturális örökséget keresve. Színt a teraszokról szinte lefolyó muskátlik és bougainvilleák visznek a már-már vakító fehér világba. Szűz Mária temploma vigyázón tekint le az óvárosra, ahol kellemes hangulatú kávézók, romantikus éttermek, menő márkák boltjai és művészeti galériák várják a betérőket. Harmóniában él itt egymás mellett a tradíció és a modern, nagyvilági lét. Ha inkább a természetbe vágysz, rövid sétával eltávolodhatsz az épített környezettől, hogy aztán a flóra legszebb arcát mutathassa meg, merthogy a Costa Brava ezen szakasza különösen lenyűgöző.

Cadaques_03_sesvistescom_658

Fieszta
Naná, hogy több van belőle! Egészen egyedi hangulatú például az újév köszöntése, melynek során a január elsejei napkelte megtekintésére gyűlik össze a jónép. Természetesen a böjti időszak előtt megadják a módját a farsangnak, hogy aztán júniusban következhessen az Indián Vásár, augusztusban a Nemzetközi Zenei Fesztivál, majd szeptemberben a nyárünnep. A teljes kikapcsolódásban vagy a felhőtlen mulatozás során se feledkezz meg azonban Dalíról! A házában berendezett múzeum Port Lligatban tizenöt perces laza séta Cadaques-ből, de fontos, hogy előre időpontot kell foglalni a látogatáshoz, és a megbeszélt idő előtt fél órával érkezni. A legfeljebb nyolc fős csoportok tíz percenként követik egymást a tárlaton.

Szárazföldön kanyargós úton lehet a városba jutni, méghozzá olyanon, amin érdemes betartani a sebességhatárokat, de ez persze kevéssé szempont, ha hajót béreltél, és azzal érkezel.

http://www.aluxurytravelblog.com/2016/04/14/charming-cadaques-dalis-dreamy-summertime-town/

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!