Csónakkikötőket fejlesztenének a Balatonon

A balatoni fejlesztési forrásokból szeretne keretet elkülöníttetni a Balatoni Szövetség újabb csónakkikötők mielőbbi létesítésére és az illegális feltöltések, stégek elbontására. Egyben azt is kezdeményezik, hogy enyhüljenek a balatoni csónakkikötők létesítésének feltételeit.

Balassa Balázs, a balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet elnöke elmondta, hogy a Balatoni Szövetség a legutóbbi elnökségi ülésén döntött a lépésről. Kifejtette, az utóbbi években emelkedett a Balatonnál az illegális csónakkikötők, feltöltések, horgászstégek száma, miután nincsenek elriasztó büntetések, eljárások a szabályszegőkkel szemben.


Ennek legfőbb oka, hogy komoly költség és jogi procedúra egy-egy illegális feltöltés elbontatása, illetve az engedély nélkül kihelyezett kisebb horgászstégek begyűjtése. Több százmillió forintba is kerülhetnek a bontások, miközben a legtöbbször nem bizonyítható, hogy ki végezte a feltöltést, a stégépítést, a költség tehát nem hajtható be senkin.


Balassa Balázs arról is beszámolt, hogy az illegális beavatkozások sok helyen jelentősen károsították a minőségi balatoni nádasokat. Hangsúlyozta, a nádasokat károsító, illegális vízállások, feltöltsétek számának növekedése összefügg azzal is, hogy a balatoni horgászturizmus fellendülésével nő az igény a csónakkikötők iránt, márpedig abból eddig sem volt elég.


„Elengedhetetlen, hogy a balatoni fejlesztési források felosztásáról szóló, most készülő rendelet lehetőséget teremtsen új csónakkikötők létesítésére” – fogalmazott a Balatoni Szövetség elnöke. Ahhoz, hogy ezek mielőbb megépülhessenek, enyhíteni kell a csónakkikötők létesítésének feltételrendszerén és gyorsítani kell az engedélyeztetési eljárást – tette hozzá.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!