Csodás város a tenger alatt

A víz alatti régészet egy speciális tudományág. A víz alatti városok, elsüllyedt hajók évezredekkel ezelőtt élt emberekről mesélnek, és mivel a leletek a sós víz alatt sokáig épségben megmaradnak, rengeteg információval szolgálnak a történészeknek.

A tengeri régészek megismerhetik a kereskedelmi útvonalakat, ha megnézik, milyen tárgyakat szállítottak a hajók egyik célállomásról a másikra. A fedélzeten talált érmék elárulják, hogy mely kultúrák folytattak kereskedelmet. Rekonstruálhatják a történelem legdrámaibb tengeri csatáit, ha feltérképezik több elsüllyedt csatahajó helyzetét, és megnézik, milyen fegyvereket hordtak.

A peloponnészoszi Lakonia déli partjainál fekszik a víz alatt Pavlopetri körülbelül 5000 éves városa. Építészeti maradványai nagyjából háromméteres mélységben láthatók, titkait sokan kutatják. Sok amatőr búvár is megfordul itt, hiszen az öböl csupán 4 órás autóútra van Athéntól vagy 2,5 órára a Kalamata nemzetközi repülőtértől.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amikor Nicholas Flemming, a Southamptoni Egyetem Oceanográfiai Intézetének oceanográfusa 1967-ben megtalálta a várost, rögtön nyilvánvaló volt, hogy nagyon fontos felfedezés született. Itt, néhány méterrel a víz felszíne alatt, a Vatika-öböl homokos strandja mellett ősi épületnyomok, udvarok, utcák és temetkezési helyek őrzik a múltat.

Az utcákat szegélyező csőhálózat arra utal, hogy vízvezeték, vezetékes víz és esetleg szennyvízrendszer is lehetett a városban. A tehetősebb családok magánlakásai kétszintesek voltak, és feltételezhetően tetőterasz is társult hozzájuk. A város gazdagsága a szövő- és fazekasiparból származott, valamint a kikötő elhelyezkedésének köszönhetően sok bevétellel járt. A krétai kereskedelmi hajók megálltak itt, hogy be- és kirakodják áruikat, és amint az itt talált kerámiaszilánkokból tudjuk, a helyi kézművesek üzletet csináltak abból, hogy a divatos Kréta stílusait és divatját utánozták, megfizethető másolatokat készítettek.

YouTube video

A régészek ugyanakkor nem ismerik ennek a csodálatos városnak az eredeti nevét, és azt sem tudják, hogy milyen katasztrófa érte. Lehetett egy nagy földrengés, vagy egy cunami, de az sem kizárt, hogy a tenger szintje természetes módon emelkedhetett az évszázadok során, míg lassan elérte és eltemette a várost. Az biztos, hogy a település már sok ezer évvel ezelőtt a víz alá került, a régészek szerint ez a világ legrégebbi víz alatti városa is lehet – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!