Császári hajókat keresnek a Nemi-tóban

2017. május 5.
Címkék :

Megkezdték Caligula római császár feltételezett harmadik hajójának keresését a Rómától 30 kilométerre fekvő Nemi-tóban. A császár két hajóját az 1930-as években találták meg a tóban, de azok később egy tűzvészben megsemmisültek.

A régészek azt feltételezik, hogy a tó fenekén kell lennie egy Caligula által építtetett harmadik hajónak is, amelyet hanglokátorokkal keresnek. A keresőakció Lazio tartomány műemlékvédelmi hivatalának irányításával indult.

Nem tudni, hogy a hajókat közvetlenül Caligula hatalmának megdöntésekor, vagy később süllyesztették-e el, csak annyi bizonyos, hogy az úszó palotaként emlegetett járművek az I. században süllyedtek el. 1930-ban a tavat lecsapolták, s ekkor emelték ki a tó iszapjából a jó állapotban fennmaradt két roncsot, amelyeket egy külön e célra emelt múzeumi csarnokban helyeztek el.

A kis tó méreteihez képest Caligula hajói hatalmasnak számítottak. Az egyik 73 méter hosszú és 24 méter széles, a másik 71 méter hosszú és 20 méter széles volt, és alig tudtak mozogni a kis tavon. Az egyiken Diana istennőnek emeltek templomot aranyozott bronztéglákból, márványoszlopokkal, mozaikpadlóval. A másik hajón valóságos palotát építettek, amelyben melegvízvezeték-rendszer biztosította a forró vizet Caligulának és udvaroncainak. A Nemi-tó hajói 1944-ben tisztázatlan körülmények között pusztultak el egy tűzvészben. A régészek 16. századi kéziratok alapján következtetnek arra, hogy lehet egy harmadik, Caligulának épített hajó is a tó mélyén.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!