Családi verseny lesz a Kékszalagért?

A fiával is szembe kell szállnia az 52. Kékszalag tókerülő vitorlásversenyen Petrányi Zoltánnak, a címvédő Racing Django kormányosának.

A verseny csütörtöki online sajtótájékoztatóján Petrányi elmondta, a koronavírus-járvány miatti karanténidőszakban a fiával ketten edzettek, és ez annyira jól sikerült, hogy egy X40-es katamaránnal a fia is rajthoz áll a Kékszalagon, amely július 30-án rajtol. „Érdekes kihívás lesz, de szerintem otthon a vacsoránál meg fogjuk beszélni az élményeket” – tette hozzá.

Petrányi Zoltán

A kormányos felidézte, hogy 2012-ben a második, 2015-ben pedig az ötödik helyen végzett csapatuk Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenyén, a tavalyi győzelem pedig felejthetetlen élmény számukra. „Nagyon kemény küzdelem lesz, szerintem továbbra is tíz hajó esélyes a győzelemre. Biztosan csak apróságokon fog múlni, ki nyeri a versenyt” – vélekedett Petrányi. A kormányos kifejtette, hogy az ő 35 lábas katamaránjuk semmiképpen nem számít nagynak a mezőnyben, az a csúcstartó, 50 lábas Fifty-Fifty lesz.

Kelemen Tamás, a Fifty-Fifty taktikusa kifejtette, hogy a magyar fejlesztésű kétárbócos hajójuk nagy teljesítményre képes, de a vitorlázásban nagyon sok minden arányosan működik, tehát valamit be kell áldozni valamiért. „Nálunk ez a hajó súlya. Ezt a technikát nem tudták megoldani kisebb súllyal, vagyis a gyenge szél a hátrányunk” – ismerte el Kelemen. Hozzáfűzte, ötcsomós szél felett van esélyük a győzelemre, az időrekordot pedig 12 csomó fölött tudják megdönteni a mezőny legjobbjai, ha hatékonyan ki tudják használni.

Az M4 Sport csatornán az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan már a rajt előtt fél órával, vagyis 8.30-kor elkezdődik az élő közvetítés. Tavaly 561 hajó állt rajhoz, amelyből a rendkívül gyenge szélben végül 269 futott be a limitidő alatt. A versenyt a Racing Django 15 óra 37 perces eredménnyel nyerte meg.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!