Cranchi Eco Trawler 43 LD – Praktikus és elegáns

2016. szeptember 21.

cranchi3Ha motoros hajóval megy az ember, három szempont vezérli: legyen könnyen kezelhető, praktikus és kényelmes. Nos, az olasz Cranchi újdonsága úgy felel meg minden követelménynek, hogy még szemet gyönyörködtető is a belső kialakítása, méretében pedig a 43 lábnyi kiterjedés akár kompaktnak is nevezhető.

Ha természetes közegéből – vagyis a vízből – kiemelve szemléli valaki a Cranchi 43 lábas újdonságát, kissé szögletesnek is láthatná. De amint vízbe merül és megindul, azonnal bizonyítja, hogy nem érdemtelen a „powerboat” jelzőre, hiszen súly-teljesítmény aránya kiváló a kategóriában.

cranchi

Háromféle duplamotoros kivitelben kínálják, a legkisebb kétszer 260, a közepes 300, míg a legerősebb 330 lőerőt kínál. Teszi mindezt Volvo Penta IPS motorok formájában, vagyis a megbízhatóság borítékolható. Mindehhez ráadásul mindössze 13,5 tonnát nyom üresen.

Cranchi2

Nem csoda, ha a tesztelők a D4-es dízelmotor 260 lóerős változatával is képesek voltak akár 21 csomós sebességet elérni hosszabb távon is. Mert ne felejtsük el azt sem, hogy a 43 lábas, vagyis 13,8 méteres teljes hajótesthosszal akár kompaktnak is nevezhetjük ezt a felépítést, vagyis nem feltétlenül a száguldásban segítő áramvonalas kialakítás, sokkal inkább a kényelem és a szépség volt a vezérlő elv.

cranchi3

Ahogy már említettük, ennek a két szempontnak pedig végtelenül megfelel a Cranchi 43 Eco Trawler Long Distance. Biztonságos és praktikus a fedélzet alapkialakítása, a kabinkialakítási lehetőségek száma pedig, ha nem is végtelen, de igazán széles spektrumon mozog. A vezérlő olyan diszkréten bújik meg a fedélzeti kabinrész sarkában, hogy a fennmaradó helyen nemcsak egy teljes értékű konyha, de még egy „mini” nappali is elfér, olyan kényelmet biztosítva ezzel a fedélzetén utazóknak, amely valóban hosszú távú túrákra csábít. Mindehhez egy fedélzeti alatti kabin társul, amely egy valóban komoly méretű franciaággyal felszereltethető, vagyis a kényelem még tovább fokozódik.

cranchi4

A hajó üzemanyagtartálya 1450 liter gázolaj befogadására képes. Ha azt vesszük alapul, hogy egy Volvo Penta IPS 350 1500-as fordulaton óránként mintegy 23 liternyi üzemanyagot él fel, míg jól felpörgetve, vagyis 3500-on 52 litert igényel, akkor kiszámolhatjuk, hogy egy tartállyal kényelmesen több mint 60, de haladósan is több mint 27 órát hajózhatunk vele. Figyelembe véve, hogy 20 csomóval óránként 37 kilométert hagy maga mögött, az azt jelenti, hogy sietősen is megtehetünk ezer kilométert a Cranchi 43 Eco Trawler LD üzemanyagtartályának egyetlen feltöltésével.

cranchi5

Technikai adatok
Hajótest hossza: 13,8 méter
Legnagyobb szélessége: 4,37 méter
Merülési mélysége: 0,9 méter
Száraz súlya: 13,5 tonna
Terhelhetőség: 1,2 tonna (12 személy)
Üzemanyagtartálya: 1450 liter
Víztartálya: 540 liter

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!