Célegyenesben az ökohajó

Egészen forradalmi újítás várható a következő néhány évben a vízi járművek terén: egy japán cég megbízásából készül a világ legnagyobb zöldhajója, amit egy finn gyártó, az Arctech Helsinki fog megépíteni.

Az exkluzív óceánjáró hajó egyelőre Ecoship néven fut, és kétezren utazhatnak majd rajta, összesen 750 kabinban. A jármű nyolcméteres merülésű, utazósebessége 17 csomó lesz óránként. A hajó súlya is hatalmas lesz: összesen 60 ezer regisztertonnát nyom majd.

A japán megbízásból épülő csodahajót a legjobb haditengerészeti mérnökök előkészítő munkája alapján építik meg. Azért is lesz forradalmi, mert ez lesz az első olyan hajómonstrum, amelynek tervezésénél a megújuló energiák hasznosítása volt az egyik legfontosabb szempont. Ha minden jól megy, a 2020-as tokiói nyári olimpiára már ki is futhat a vizekre az ökohajó. A tervezés során olyan technológiai megoldásokat zsúfoltak bele a klímabarát hajóba, amelyek már most lázba hozták a hozzáértőket.

A legfontosabb újdonságnak a környezetbarát energiák hasznosítása látszik. Eddig még nem épült ekkora tömegű hajó, amely a szél- vagy napenergia hasznosítására támaszkodott volna. Az Ecoship hajón 10 hatalmas oszlopon, hatezer négyzetméteren lesznek napelemek, amelyek visszahúzhatók és megfelelő szélviszonyok esetén vitorlaként is funkcionálhatnak. Ezek együttesen 750 kilowatt energiát fognak termelni a kétszázötven méter hosszú hajón. Bár ez nem fedezi a hajó teljes energiaszükségletét, a kialakítandó rendszerben lesz lehetőség az energia tárolására is.

A luxushajóra nagyjából 15 és 18 ezer dollár közötti áron (azaz nagyjából 5 millió forintért) lehet majd jegyet venni, az ár tartalmazza az utazást, étkezést és az egyéb szabadidős tevékenységeket – írta a nuus.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!