Célegyenesben az elektromos teherhajózás

A Yara nevű teljesen önvezető elektromos teherhajót két norvég cég, a Yara International és a Kongsberg Gruppen fejlesztette, a tervek szerint pedig még az idén megteszi az első útját.

A hajó Herøya városától indul, és a szintén Norvégiában található Brevik lesz a célpontja. A tengeri jármű – amelynek az útját három szárazföldi központból követik majd nyomon – ez év végén teljesíti az utat. Eredetileg tavaly szerették volna ezt megtenni, de a járvány beleszólt a dolgokba.

A Yara nem az első önvezető hajó, amely teljesítheti az útját – 2018-ban egy finn vízi jármű már hajózott így –, de az első olyan, amely teljesen elektromos meghajtást kapott.

A Yara nem a leggyorsabb hajó: a két, 900 kW-os hajtómű 13 tengeri csomós sebességre tudja gyorsítani, az egységnek egy 7 MWh-s akkumulátor szolgáltatja az áramot.

Ezzel együtt a Yara International szerint megéri a technológia üzemeltetése, évente ugyanis 40 ezer kamion útját helyettesítheti, ami jelentős mértékben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást – írta a hvg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!