Capriccio Keszthelyen: gyenge szeles, de jó hangulatú volt a Pünkösdi Regatta 2024

Bár az előrejelzés nem kecsegtetett sok jóval a pünkösdi hétvégére, a szombat minden várakozást felülmúlóan jól sikerült. Az este is.

Ugyan a szervezők a keszthelyi kikötők befogadóképessége miatt létszámlimitet voltak kénytelenek meghatározni, végül mindenki nevezhetett, aki szeretett volna, szombaton 134 hajó állt oda Balatonföldvár elé. Arról a keleties légmozgásról, amiben elrajtolt, majd Keszthelyig vitorlázott a mezőny, szó sem esett korábban, de ezt valószínűleg senki sem bánta, mert így a vártnál gyorsabban futott be a mezőny.

Megtorpanásra csak az indulást követően került sor, amikor a tó közepén leállt az egyébként kellemes erejű szél. Ellépni csak az északi part felé nyitó katamaránok tudtak, illetve az a néhány egytestű, akik a déli partra tették a voksukat. Utóbbiak sorát a BYC-es fiatalokkal erősített Avatar II vezette föl, a középen maradókat a Principessa, az északi brancsot a Prospex-Delta.

Végül a mezőn jelentős része lejutott a déli part közelébe, úgy vitorlázott be a keszthelyi öbölbe, ahol 18:55:56-kor (azaz szűk négy perccel a limitidő lejárta előtt) regisztrálták az utolsó érvényes befutóként érkező hajót (Moef, Yardstick III., 121. hely). Este a Keszthelyi Túravitorlás Club látta vendégül a vitorlázókat, Ládagyári Capriccio nevű rendezvényük osztatlan sikert aratott – és nem csak azért, mert korlátlanul mérték a frissítőket.

Vasárnap a Keszthely – Balatongyörök – Zala-torkolat – Keszthely pálya várt (volna) a mezőnyre, de az égiek közbeszóltak, a Rendezőség a gyenge szélben a Zala-torkolatnál futtatta be a hajókat. Előtte Györöknél alakult ki bulihangulat, amikor a szélcsíkokat vadászó csapatok összegyűltek a pályajel körül, hogy aztán együtt induljanak meg nyugatnak.

A befutóig kevesen tudtak elvergődni: a fiatalokkal felálló René Raffica lett a legjobb egytestű, 43 egység teljesítette érvényesen a pályát, a Happy Merida teljes mértékben kihasználta a rendelkezésre álló időkeretet, 17:00:00-kor szelte át a képzeletbeli vonalat, szó szerint az utolsó pillanatban (de a lenti képen nem ők vannak).

Hétfőn – mint utóbb kiderült – még a vasárnapinál is rosszabbul sikerült nap, pedig kezdetben egészen bíztatónak tűnt a helyzet, déli áramlatban lőttek ki a hajók a rajtvonalról, hogy minél gyorsabban eljussanak az ábrahámhegyi célig. Szent Mihály-domb környékén azonban leállt a szél, de szerencsére már látszott a megváltó északkeleti, amiben ugyan cirkálni kellett, de legalább lehetett haladni.

Egészen addig, amíg az is el nem állt. Hogy aztán még egyszer visszaerősödjön, és végül mindössze 26 hajót juttasson célba. Az utolsó itt is kicentizte a lehetőségeket, a Lábad X befutóját 14:59:41-kor regisztrálták, 19 másodperccel a limitidő lejárta előtt.

A 2024-es Pünkösdi Regatta eredményei (napi bontásban, Yardstick szerint korrigálva, osztályonként és abszolútban) itt böngészhetők.

„Három nap a hullámokon”, a Keszthelyi Televízió kissé félrevezető című kisfilmje a Pünkösdi Regattáról:

YouTube video

fotók: TVSK

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!