Cápaveszély Horvátországban?

2018. augusztus 14.
Címkék :

Az utóbbi időben több budvai lakos, és néhány, Bečići nyílt vizein halászó horgász is arról számolt be, hogy cápát látott a tengerben.

A horvát Slobodna Dalmacia lap szerint a nagy felmelegedés miatt olyan méretes cápák is érkezhetnek a Vörös-tengerből az Adriára, élelem után kutatva, akik nem jellemzők a horvát vizekre. A horvátok attól tartanak, hogy a Földközi-tenger felé tartó, kiéhezett cápák a népszerű strandjaikon fürdőző turistákra is veszélyesek lehetnek. A ragadozó halak vendégeskedése ellen ráadásul semmit sem tehetnek a szakemberek.

Most még nem kell tartaniuk a cápatámadásoktól, az új cápafajok ugyanis egyelőre nem érkeztek meg az Adriára, de ez nem jelenti azt, hogy a következő napokban nem bukkannak fel. Ezért arra figyelmeztetik a fürdőzőket, hogy legyenek körültekintők, ha a mélyebb vizeken úszkálnak. A nagy fehér cápák már megérkeztek a térségbe, ők viszont nem jelentenek különösebb veszélyt az emberre. Ezek a halak szardíniákkal táplálkoznak, és az eledelüket követve gyakran megfordulnak a horvát vizekben is – nekik egyelőre jut elegendő táplálék, ezért nem mennek közel a partokhoz – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!