Cáfolta a tógazdasági süllőkről terjedő pletykát a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.

Március 4-én elkezdte a süllőfészkek lerakását a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., először Balatonberényben, majd Tihanyban.

„Szórjuk ki a süllőfészkeket, és ez egy rendkívüli dolog. Hiszen soha, vagy legalábbis az elmúlt 15 évben még egyszer sem hoztuk ki ilyen korán a süllőfészkeinket” – kezdte beszámolóját Nagy Gábor, a BHNp Zrt. horgászati ágazatvezetője. „Mindenki látja, hogy rendkívüli tavaszunk van, a szonárkép alapján 9,5 fokos a Balaton vize. Ez persze csak a fölső 20 centire értendő, hiszen ott van a szenzor” – fogalmazott Nagy Gábor, hozzátéve, hogy a süllő idén korábban elkezdi a fészkek tisztogatását és őrzését, ezért a BHNp Zrt. is igazodik a természet korai újjáéledéséhez. A Balaton négy helyszínén, egyúttal nagy akadóján helyezték ki a fészkeket: Tihanyban, Balatonvilágoson, Fonyódon és Balatonberényben. Utóbbi helyen már március 4-én, hétfőn megtörtént a kihelyezés.

„Általában a parttal párhuzamosak a fészeksorok, amelyeket téglalap alakú területen helyezünk le. A téglalap négy sarokpontján és a hosszabbik oldalak felezőpontján helyezkednek el a nagy sárga bóják” – árulta el az ágazatvezető, kiemelve, hogy ezen a területen belül tilos hajózni és horgászni egyaránt. Mint elmondta, az időjárás miatt előfordulhat, hogy május 1-je előtt nem tudják majd felvenni a fészkeket. Mert ugyan a süllőikrák jellemzően április közepén kelnek ki, de gyakran előfordul, hogy a keszeg is ráívik a süllő után a fészekre.

„Ilyen esetben úgy döntünk, megvárjuk, hogy a keszeg is leváljon a fészekről, mert nem akarjuk az ikrák milliárdjait kiszárítani azzal, hogy idő előtt felszedjük őket. Összesen mintegy 2500 fészket helyezünk ki a Balatonra a négy helyszínen.”

Ezek után megemlítette, hogy száz fészket minden évben elvisznek a Balatonból tógazdasági keltetés céljából: „Ezek a süllők egy kedvezőbb élettérben növekedhetnek, és akik figyelik a haltelepítési beszámolóinkat, láthatják, hogy az ősszel kihegyezett egynyaras süllőink bő arasznyiak, avagy 15-20 centisek. De akár 20 centi felettiek is lehetnek. Ennek az oka, hogy tógazdasági körülmények között, planktonban gazdag környezetben nevelkedhetnek, így nagyobbra nőnek. A Balatonban ennyi idősen mindössze 6-7 centis kis süllőcskékkel lehet találkozni” – magyarázta Nagy Gábor, aki egy tévhitet is igyekezett tisztázni: „A tógazdasági süllők minden esetben visszakerülnek a Balatonba. Fontos, hogy ne terjedjenek olyan tévképzetek, hogy mi az összes fészket felszedjük!” – jelentette ki a korábbi években is rendre visszatérő, horgászok körében terjedő pletykáról a horgászati ágazatvezető.

Süllőfészkek a Balaton mélyén:

YouTube video

fotók: balatonihal.hu

forrás: pecaverzum.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!