Búvárruha cápaharapás ellen

Cápaharapást álló búvárruhát fejlesztenek az ausztráliai Flinders Egyetemen.

A cápaharapások okozta halálozás elsődleges oka a jelentős mennyiségű vérveszteség. Az ausztrália Flinders Egyetemen olyan új ruhaanyagok kifejlesztésén dolgoznak, amelyek ellenállóbbak a harapásokkal szemben. Az új szövet nagy molekulatömegű polietilénszálakat tartalmaz, ami a kevlárhoz hasonló tulajdonságokat mutat.

A Flinders Egyetemen egyelőre 10 különböző változatot fejlesztettek ki, és laboratóriumi, valamint nyílt vízi teszteknek vetik alá őket. Ausztráliában a támadások legnagyobb részét a nagy fehér cápáknak tulajdonítják, ezért az éles teszteken négy méternél is nagyobb példányokkal kísérleteznek. A tesztelés helyszíne a dél-ausztráliai Spencer-öböl, ahol az egyik legnagyobb fehércápa-populáció él.

Emellett cápariasztó eszközt is tesztelnek, amely szörfdeszkára is erősíthető, és olyan erős elektromos impulzust generál, amely megzavarja a cápák receptorait. A tesztek során a szörfdeszkára erősített csali megszerzése az eszköz használatával 96-ról 40 százalékra csökkent.

Az új kutatások célja, hogy a biztonságosabb megfigyeléssel és az esetleges támadások által okozta sérülések mérséklésével növeljék a cápák elfogadottságát, ezzel pedig segítsék a veszélyeztetett fajok megmentését.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!