Búvárokat toboroznak a belgák

Belgium nemzeti kulturális örökségeinek jegyzékébe veszi az északi-tengeri partszakaszának közelében található hajóroncsokat, hogy megvédje azokat a kincsvadászoktól és fellendítse a búvárturizmust.

Belgium 84 kilométer hosszú tengeri partszakasza mintegy 280 hajóroncsot rejt, a főként az első és a második világháborúban elsüllyedt hajók legkevesebb 17 ország flottájához tartoztak, míg a belga roncsok többsége halászhajó volt. Míg a hajóroncsok kiváló merülési helyszínt jelentenek és menedéket nyújtanak a különféle halak és növények számára, az állapotuk romlása folyamatos, többet a rongálás vagy a kifosztás veszélye fenyegeti.

A helyi kormány ezért úgy döntött, hogy kutatásokat végez és kulturális örökségeinek járó védettség alá helyezi a roncsokat. A gyakran százévesnél is régebbi hajók pontos helyéről térkép készült. A tervek szerint már a nyáron ismertetik a tengerfenéken nyugvó hajók történetét a hozzájuk tartozó események bemutatásával. Emellett a roncsokhoz vezetett víz alatti túrák szervezésére is lehetőség nyílna akár amatőr búvárok számára is.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!