Búvárkodás Horvátországban

2019. szeptember 4.
Címkék :

Déli szomszédunknál még kellemes az idő, és simán lehet búvárkodni egyet. Nézzük néhány jó tanácsot ezzel kapcsolatban.

Az adriai búvárkodáshoz kötelező elvégezni egy búvártanfolyamot, és meg kell szerezni a horvát búvárszövetségen keresztül a búvárigazolványt is. Fontos tudni, hogy az ideiglenes búvárigazolványok nem érvényesek Horvátországban, és az egyéni merülésekhez további engedélyek szükségesek. A búvárigazolvány megszerzése nem jelenti azt, hogy onnantól fogva bárhol, bármikor belecsobbanhatunk a mélységbe. Nem lehet merülni a nemzeti parkoknál, és értelemszerűen a kikötők és a hajóútvonalak közelében, kivéve egyes csoportos merüléseket.

Kornati-szigetek
Lenyűgöző víz alatti világ várja a búvárokat a szigetek körül. A számtalan apró kopár, fehér sziklás szigetből és zátonyból álló szigetvilág nagyon gazdag korallokban, szivacsokban, emellett számos egyéb állat- és növényfajban is gyönyörködhetünk. A valódi profik pedig akár 65 méter mélységig is merülhetnek.

Paklina-szigetek
Kezdő és profi búvároknak is ideális helyszín, hiszen majdnem ötven méterig lehet merülni, de azok is csodás dolgokat láthatnak, aki nem merészkednek annyira mélyre, ugyanis elképesztően nagy, 30-35 méteres a víz alatti látótávolság.

Brac-sziget
Tapasztalt búvároknak ajánlják a csodálatos élményeket kínáló a Lucice barlangi merülést. A barlangnak két bejárata van, az egyik három-, másik pedig hatméteres mélységben. A Lucice Cave területén akár 25 méter mélységig lehet merülni, de fel kell készülni a teljes sötétségre, az alagutakba ugyanis a napfény már egyáltalán nem jut le.

Rovinj
Amit érdemes megnézni, az a Baron Gautsch komphajó roncsa. A vérbeli kincskeresők nitroxos merülésekre is vállalkozhatnak, így felügyelettel hosszabb ideig lehet a megfelelő mélységben tartózkodni.

Pelsejac-félsziget
Split és Dubrovnik között felfedezhetjük egy egykori római gálya maradványait, de aki gyakorlott búvár, az megkeresheti a második világháború alatt aknára futott Taranto kereskedelmi hajó szétszóródott roncsait, illetve a német katonai hajóroncsot is, ami 30-40 méter mélységben nyugszik.

Elafiti-szigetek
Ez a búvárok számára valódi paradicsom: a hosszú víz alatti fal magassága 3 és 78 méter között van, és számtalan hal, korall, alga tenyészik rajta. Sőt, 26 méter mélységben egy barlang is található, de ide kizárólag speciális felszereléssel és kellő gyakorlattal lehet bemenni. Az igazi látványosság még lejjebb található: mintegy 50 méter mélységben pompázik a vörös korall, amiből a helyiek csodálatos korallékszereket készítenek – írta az infogyor.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!