Búvárkodás és szörfözés az Adrián

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A vízi sportok hívei körében igen kedvelt úti cél az Adria, ahol a búvárkodás és szörfözés kedvelői gond nélkül élhetik ki magukat. A vízre szállás előtt azonban érdemes odafigyelni a tiltásokra és szabályozásokra.

Az Adria ideális körülményeket nyújt mind a búvárkodáshoz, mind a szörfözéshez. Mielőtt azonban vízre, vagy víz alá szállnánk, nem árt, ha tisztában vagyunk néhány szabállyal. Kerüljük el, hogy veszélybe, illetve tiltott helyen való búvárkodásért miatt a horvát rácsok mögé kerüljünk.

diving-942-420-600x269
Már jó néhány honfitársunkat megbírságoltak már „helytelen” merülésért Horvátországban. Akad, akinek a helyszínen a teljes búvárfelszerelését elkobozták, közölve: vagy kifizeti a bírságot, vagy egy hétre cellába megy, leülni a büntetését.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Merüléshez beszerzendő iratok
Az első fontos pont a merülési engedély, hiszen ennek hiányában rezzenéstelen arccal bírságolnak. Valamint érvényes búvárigazolvány is szükséges, amit a horvát búváregyesület ad ki, és búvárközpontokban könnyen beszerezhető. Ez a szükséges engedély kiváltható hazai és horvátországi búvárbázisokon is – egy évre érvényes.
Ha valaki egyénileg, és nem búvárközponton keresztül szeretne merülni, akkor további engedélyre is szüksége van. Egyéni engedélyeket a révkapitányságok adhatnak ki.

kids-scuba-diving-course-owd-krk-croatia
Tiltott zónák
Van, ahol nem engedélyezett a búvárkodás. Ilyen többek között Brijuni, vagy a Krka Nemzeti Park területe, a Kornati és a Mljet Nemzeti Park, ahol csak „szervezett merülési forma” létezik. Szintén tiltott merülni a nagy hajóforgalmú helyeken, kikötőket körülvevő területeken, illetve a szárazföldi katonai bázisok százméteres körzetében. Merülés előtt érdemes minden esetben tájékozódni a helyi sportolóktól, hogy az arra a területre érvényes merülési feltételeket megismerjük. Ugyanez igaz a szörfözésre is.

2016_image_15-600x429

Mielőtt a szörfdeszkát az Adrián vízre dobnánk, ajánlott tájékozódni a helyi viszonyokról. Itt is vannak tiltott területek: tilos nagy hajóforgalmú helyeken, kikötőket körülvevő területeken és a szárazföldi katonai bázisok százméteres körzetében szörfözni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A profik azt javasolják a kezdőknek, hogy ne az Adrián próbálkozzanak először, mert ott egészen más szélviszonyok vannak, mint hazánkban. Érdemes elsőként a helyi szörfbázisokat felkeresni. Vízre szállás előtt mindig szólni kell valakinek, aki a partról figyeli a szörfözőt, és segítséget hív egy esetleges baj esetén. Valamint fontos a mentőmellény, enélkül senki ne menjen ki a tengerre. A haladók számára kiváló szélviszonyokat ad az Adria, ahol leginkább a termikus szél a jellemző.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!