Búvárkodás egy erdő közepén

2019. január 22.
Címkék :

Kazahsztán legnagyobb városától Almatitól 129 kilométerre, délkelet felé, a Tian Shan-hegységben található a Kaindy-tó, amelynek vize alatt egy elsüllyedt erdő van.


A turisták és az elmúlt években a búvárok által kedvelt tó 1911-ben, egy földrengés alkalmával jött létre. A rengés földcsuszamlást okozott, amely a völgyben egy természetes gátat alakított ki, ahol felgyülemlett az esővíz. A tó népszerűsége annak köszönhető, hogy a Kaindy vize alatt egy elsüllyedt erdő van. A fák törzsei magasan a vízszint fölé nyúlnak.


Mivel a terület mintegy 2000 méterrel feljebb van a tengerszintjénél, így a 30 méter mély tó vize meglehetősen hideg, viszont kiváló a látótávolság. Ez viszont megőrizte a közel száz évvel ezelőtt víz alá került erdőt. Az ott lévő fák döntő többsége turkesztáni luc, amelyekről a mai napig sem hullottak le a tűlevelek. A tó vize – a talajból oldott ásványi anyagok miatt türkiz és smaragdzöld színben pompázik.


Érthető, hogy az egészen egyedülálló és különleges tó vonzza a turistákat és a búvárokat. A tó megközelítése télen meglehetősen nehézkes, mivel az utolsó szakaszt gyalog kell megtenni. Ez a búvároknak komoly gondot jelent a hideg vízi vagy jég alá merüléshez szükséges nagy mennyiségű felszerelés odavitele miatt. Ennek ellenére a téli időszakban is egyre több búvár jut el a Kaindy-tóhoz, ahol különleges búvárélményben lehet része – írta a buvarinfo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!