Böröcz Bence nyitotta meg az előadás-sorozatot

Lapunk, az Aqua Magazin állandó szerzője, Böröcz Bence nemzetközi versenybíró Versenybírói döntéshelyzetek című előadásával nyitotta meg a Magyar Vitorlás Szövetség 2019. évi téli szakmai programsorozatát. Az érdeklődőket az aarhusi olimpiai kvalifikációs világbajnokság versenybírói kulisszatitkaiba avatta be, néhány megtörtént esetben pedig ők maguk hozhattak döntéseket.


Böröcz Bence fontosnak tartja, hogy szemléletesen be tudják mutatni számukra a versenybírók tevékenységét, így szembesülhetnek ugyanis a bírókat érintő kihívásokkal, ami segíthet egy-egy vitatott eset későbbi magyarázatában. Ez a gondolat alapozta meg az előadás koncepcióját, amelynek első szakaszában a versenyszabályok alkalmazási mechanizmusáról és a versenybírói döntési folyamatokról beszélt a finn osztály vezető nemzetközi bírója.

A szemléltetéshez a tavalyi legnagyobb vitorlásversenye és a világ negyedik leglátogatottabb sporteseménye, az aarhusi összevont olimpiai világbajnokság nyújtott alapanyagot. Böröcz rövid személyes élménybeszámolójában kitért a verseny komplexitását okozó tényezőkre, méltatta a fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseket és az esemény médiakörnyezetét, valamint bemutatta a versenybíróság összetételét, munkamódszereit. Szó esett arról is, hogy milyen eszközökkel támogatták az egységes versenybírói szolgáltatást, milyen feladatokat látott el a finn osztály vezető versenybírójaként és hogy milyen élményt jelentett testközelből megélni Berecz Zsombor világbajnoki győzelmét.


Az előadás szakmai szakaszában olyan eseteket válogatott össze, amelyek tárgyalásában maga is érintett volt. A hallgatóság az olimpiai környezet négy versenyszámát ismerhette meg, azon belül az osztályokra jellemző konfliktushelyzeteket tálalta a szakember. A történtek leírása után a résztvevők szavazással nyilvánítottak véleményt az esetekről, majd a vezető nemzetközi versenybíró részletes, szabályokkal alátámasztott magyarázattal tisztázta a tényleges döntéseik okait. Mélységében elemezték a felborult hajók kikerülésére és az érintkezések elkerülésére vonatkozó szabályokat, több ízben értékeltek orvoslati kérelmeket, valamint tisztáztak a jelhely és a kitérés fogalmai közötti különbséget és kapcsolatot.


A program zárásaként az érdeklődők interaktív kvízben mérhették össze tudásukat. A vitorlássport olimpiai szereplésével és az alapvető szabályismerettel kapcsolatos kérdésekben legjártasabb játékos egy Audi Q7 egy hétvégére szóló tesztvezetését nyerte – írta a hunsail.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!