Black Pearl – A világ legnagyobb vitorlása

A Black Pearl, azaz a Fekete Gyöngy 2016-ban készült el, de csak tavaly került vízre. A minden extrával felszerelt vitorlás luxusjacht hossza 106,7 méter, azaz 348 láb. Három DynaRig árbóca tartja az összesen 2900 négyzetméter felületű vitorlázatot.


A méreteihez képest könnyű és rendkívül hatékony hajótest a számítások szerint mindössze 20 liter üzemanyaggal képes átszelni az Atlanti-óceánt, amit különleges energia-újratermelési technológiájának köszönhet. Fontos szerepet játszik ebben egy a vitorlázás közben a vízenergiából elektromosságot generáló szerkezet, amely az állítható hajócsavarral van összekötve. A hajó felszerelték hőenergia-gyűjtőkkel és különböző akkumulátorokkal, amelyek a visszanyert, de még nem felhasznált energia tárolására alkalmasak.


Feszegetik a határokat
A 88 méteres, szintén háromárbócos Máltai Sólyom által ihletett projekt célja a DynaRig-rendszer határainak feszegetése és egy még nagyobb hajó megépítése volt. A Solar Projekt névre keresztelt projektet 2010-ben kezdte meg Ken Freivokh, amikor kinevezték a dizájncsapat élére. Szem előtt tartva a Máltai Sólyom megépítésben szerzett tapasztalatait, Freivokh bevonta a Dykstra Naval Architects csapatát a projektbe, amit a cég egy továbbfejlesztett DynaRig árbócrendszerrel hálált meg, amely jobban teljesített és könnyebb is volt.

Az első tervek még egy 96 méteres, Nautilus kódnévre hallgató hajót vázoltak fel. Freivokh később meghívta a Devonport Yachts csapatát is, s az építés pedig 2011-ben kezdődött, hét másik hajógyár bevonásával. A vitorlás hosszát 96-ról 100 méterre növelték, elkészítettek egy mérethű modellt, a hajó elkészítésére a holland Oceanco gyárat választották. A hajó részletes kidolgozása és a dizájn az építéssel együtt változott, a tulajdonos folyamatos bevonásával. A végső tervek a hajót 106,8 méteresre hozták ki, és megkapta a Fekete Gyöngy elnevezést. A teljes dizájn Ken Freivokh, Gerard Villate, Nigel Gee és Nuvolari Lenard érdeme. A hajót 2016 szeptemberében fejezték be Alblasserdamban. 2018-ban adták át tulajdonosának, miután átment a tengeri vizsgálatokon.


DynaRig rendszer
A 19. századi klipperek riggjére emlékeztető DynaRig állványos merevítőkkel ellátott, szabadon forgó árbócokból áll. A Fekete Gyöngy mindegyik árbóca 70 méter magas és hat vitorlarudat támogat, amelyeknek a hagyományos négyszögletes riggerrel ellentétben 12 százalékos beépített rúdja van. A tizenöt négyzet alakú vitorlát úgy állítják be a vitorlarudaknál, hogy ne legyen rés az egyes árbócok között, így azok egyetlen vitorlafelületet alkothatnak. A furlingvitorlákat az árbócban tárolják, és azok a rudakon lévő sávok mentén hat percen belül elővehetők.

A vitorlákat az oszlopok elforgatásával rövidítik. Mivel nincs kötélzet, az árbócok és a vitorlarudak könnyedén elforgathatók, ennek köszönhető, hogy a Fekete Gyöngy egy igazán gyors hajó lett. A hajó végsebessége kedvező időjárás esetén 30 csomó. Az átadás előtti teszteken 20 csomóval tudtak tartósan vitorlázni vele, dízelmotorjával pedig 17,5 csomóval halad.


Drága csoda
A 200 millió dollár, azaz mintegy 57 milliárd forint értékű Fekete Gyöngy belsejének kialakításánál nem készültek nagy tömegekre. Noha a belső részekről nincs nyilvánosan hozzáférhető fotó és leírás, annyit lehet tudni, hogy 12 ember elszállásolására alkalmas, a fedélzetén van jakuzzi, medence és egy tendergarázzsal is felszerelték. A legénység 18 főből áll, ami meglehetősen alacsony létszám egy ekkora hajó esetében, de nyilván sokat könnyít a dolgukon a legmodernebb technika.

(Hajóbemutatónk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!