Biztosan megrendezik a svájci tókerülő versenyt

Hivatalosan is bejelentették, hogy a Société Nautique de Genève biztosan megrendezi a Bol d’Or Mirabaud regattát a Genfi-tavon, június 12–13. között. Mindezt korlátozásokkal és a francia részek kihagyásával.

A szervezők közlése szerint az eredetileg tervezett időpontban indul útjára a mezőny, amelynek létszámát nem korlátozzák. Igaz, a szigorú egészségügyi előírások betartását minden résztvevőtől megkövetelik. Rodolphe Gautier elnök elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy a hosszas egyeztetések végén hivatalos engedélyt kaptunk a kanton felügyelőszerveitől. Tavaly törölnünk kellett a regattát, emiatt még elszántabbak voltunk, hogy az ideit megtartsuk. Köszönjük a kanton vezetőségének bizalmát, a siker innentől a verseny résztvevőin múlik, akiket ezúton is nyomatékosan kérek az előírások betartására.”

Az idei változtatások a Bol d’Or Mirabaud-n: elmaradnak a parti rendezvények, a pályából kihagyják a francia területre eső részeket, a hosszabb pálya miatt egy órával kitolják a limitidőt, illetve a teljes nevezési időszakban (június 6-ig) előnevezési díjon lehet regisztrálni.

Zárva lesz a közönség előtt a Société Nautique de Genève, és egyébként is mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne alakulhasson ki csoportosulás. Nem lesz megnyitóünnepség és üdvözlőital, a versenycsomagok átvétele mindenki számára csak előre meghatározott időpontban lehetséges (az átadási periódust széthúzták három napra), a hajók daruzását is csak előre megírt menetrend szerint engedélyezik. A versenyzők nem használhatják a klubházat, az öltözőket és a zuhanyzókat, a regatta előtti eligazítást online tartják. Szabad téren, zárt környezetben zajlik majd a díjkiosztó, ahol csak egy fő képviselheti a csapatokat.

„Szigorú szabályok, de mindet be fogjuk tartatni. Odalesznek a bulik és a közösségi programok, de nincs más választásunk. Tulajdonképpen visszatérünk az alapokhoz, és meggyőződésem, hogy a résztvevők örömmel szállnak majd vízre. Bízom benne, hogy nagyszerű tavi ünnepet sikerül rendezni, ami jó példa lehet minden olyan szervező számára, aki szabadtéri eseményekben gondolkodik.”

A Bol d’Or Mirabaud-t 1939 óta rendezik meg, ez a világ egyik első számú tókerülő regattája. Hagyományos távja 66,5 tengeri mérföld (123 kilométer), Genfben rajtol, és oda is tér vissza, Bouveret érintésével. Magyar siker 2019-ben, az eddigi utolsó Bol d’Or Mirabaud regattán.

(forrás: boldormirabaud.ch, fotók: Loris von Siebenthal / Bol d’Or Mirabaud)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!