Biztonságosabb lett a Balaton

2016. november 2.
Címkék :

Balatoni_szezon_FBEgyetlen olyan halálos kimenetelű vízi baleset sem volt a Balatonon az idén, amely elmaradt, vagy későn kiadott viharjelzés következménye lett volna, és a vízi rendészeti jelenlét is folyamatosan biztosított volt.

A hat balatoni vízi rendészeti rendőrőrsön 56 hajóvezető 17 szolgálati kisgéphajóval látott el szolgálatot. A tapasztalatok szerint nem a fürdőzők, hanem elsősorban a szörfösök, vitorlázók és egyéb vízi járműveket használók körében volt szükség rendőri intézkedésre, mentésre. Ennek legfőbb okai a hirtelen jött időjárás-változások voltak.

balaton

Az április elejétől október végéig tartó viharjelzés ideje alatt tízen fulladtak a Balatonba. A BVRK munkatársai az idén eddig 132 esetben 311 fürdőzőt, illetve hajózót mentettek ki. A tó számos fesztiválnak és vízi rendezvénynek adott otthont, amelyek megfelelő biztosításában szintén nagy szerepe volt a viharjelzéseknek. A vízi biztonság érdekében végzett munkában nagy segítséget jelentettek az idén is a vízimentő- és vitorlásegyesületek, továbbá a készenléti rendőrség által biztosított, naponta járőröző helikopterek.

balaton3

Az idén kísérleti jelleggel bevezették, hogy a vízi rendészet hajóin piros, illetve sárga zászlók kitűzésével is jelzik, ha első, illetve másodfokú viharjelzés van érvényben. A tapasztalatok alapján bevált a kezdeményezés, ezért javaslatot kívánnak tenni az érintett jogszabály módosítására.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!