Biztonságosabb lesz a tengeri közlekedés

A tengeri közlekedés biztonságosabbá tételére készül az Európai Unió, ennek részeként a jövőben digitális nyilvántartásba venné a tengerjáró európai személyhajók utasait és személyzetét.

A tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítő tanács (ECOFIN) állásfoglalása szerint a személyhajók utasnyilvántartásának digitalizálása azt teszi lehetővé, hogy baleset esetén a kutató- és mentőszolgálatok azonnal hozzáférhessenek a fedélzeten tartózkodók adataihoz.

A tervezett újítás értelmében az adatokat nem a hajózási társaságok tárolják majd, hanem elektronikus formátumban azonnal az illetékes hatóság rendelkezésére állnak. A javasolt szabályok egyúttal azt is előírják, hogy az információk között az utas nevén, születési dátumán, nemén és a vészhelyzet esetén igényelt különleges segítségen túl az utas állampolgárságát is fel kell tüntetni. A nyilvántartásban jelenleg ugyanis nem minden esetben szerepel az állampolgárság, ez pedig megnehezíti az áldozatoknak és hozzátartozóiknak való segítségnyújtást.

A felesleges adminisztratív terhek elkerülése érdekében az ECOFIN mentesíti az irányelv átültetésének kötelezettsége alól azokat a tagállamokat, amelyeknek nincs tengeri kikötője, illetve az adott ország lobogójuk alatt közlekedő hajója. A rendelkezés hatálybalépéséhez az ECOFIN és az Európai Parlament egyetértése szükséges, ez utóbbinak viszont előbb még el kell fogadnia álláspontját az ügyben – írta az mti.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!