Biztonságosabb lesz a tengeri hajózás

2019. február 26.
Címkék :

Elektronizálják a nagy tengeri utasszállító hajókat: a vendég egy csipet kap, amellyel percek alatt behajózhat és vész esetén gyorsan meg tudják találni.

Tavaly 27 millió utasa volt a tengereken és az óceánokon járó óriási túrahajóknak, 2028-ra pedig már 40 millióra számítanak. Jellemző a gyors fejlődésre, hogy a Carnival Lines, amely 9 vállalkozásával a világ forgalmának felét bonyolítja, 20 új hajót rendelt meg, 2025-ös szállításra.

Az „úszó szállodák” elterjedésével tovább fejlődik az azokon található elektronika. A számítástechnikának a hajókon való korszerűsítésével sorra vezetik be az utasok részére a csipet: egyre több hajón a társaság adta alkalmazással az utas be tudja szkennelni az útlevelét, elkészítheti magáról az azonosítását szolgáló fényképet és megkapja a fedélzetre lépéshez szükséges digitális „papírjait” – még mielőtt megérkezne hajójához. Így a szokásos, gyakran hosszú sorbaállás helyett percek alatt feljut kabinjába.


Az applikáció, illetve a vízhatlan csip segítségével az utas vásárolhat, megtekintheti az útvonalat, a napi menüt, egyben bármikor fellelhető, sőt: a személyzet, név szerint tudja azonosítani és üdvözölni. A hajó szempontjából hasznos, hogy hőtérkép alapján azonosítani tudják, hol van zsúfoltság, így hol van szükség több személyzetre. Az elektronika pedig igen hasznosnak bizonyulhat vészhelyzetben: a csip megmutatja, ki hol tartózkodik, így sokkal könnyebb, gyorsabb lehet a mentés – írta a piacesprofit.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!