Biztonsági felszerelések és használatuk

A hajózás során a személyes és közös biztonsági eszközöknek nagy szerepe van. Ezeket azonban meg kell fogni, ki kell próbálni ahhoz, hogy egy esetleges éles helyzetben tudjuk, mit csináljunk.


Ha charterhajóval indulunk is el, minden felkészüléskor és hajóátvételkor végig kell nézni, hogy milyen biztonsági felszereléseink vannak, és azok hol találhatók a hajón. A felkészülést már otthon el kell kezdenünk, hiszen a legalapvetőbb a ruházatunk, amely nemcsak a hideg és a nedvesség, hanem az erős nap ellen is véd. A hajóátvételkor tartsunk safety briefet, azaz biztonsági tájékozódást és tájékoztatást, amely a legénységünk minden tagjára nézve kötelező: hol vannak a mentőmellények és a biztonsági hevederek (próbáljuk is fel), a vészjelző eszközök (rakéták), a tűzoltó berendezések, a mentőtutaj, ha van és a VHF-rádió.

A biztonságos hajózás alapját képezik (a kellő navigációs tudás mellett) az időjárási ismeretek, a meteorológiai előrejelzések és az útvonaltervezésben való jártasság. Ami nem tartozik a mindennapos ismeretek közé, az a viharhajózás. Igyekezzünk felkészülni arra, hogy mire számíthatunk viharban, hogyan (és főleg mikor) reffeljünk, vagy szereljünk fel viharvitorlát. Hogyan lehet védett helyen (shelterben) átvészelni egy vihart, vagy ha erre nincs lehetőségünk, hogyan tudunk vitorlákkal vesztegelni vagy hogyan használjuk a viharhorgonyt.

Mi a teendő abban az esetben, ha látjuk, hogy a legénységből valaki a vízbe esik? Vagy mit tegyünk, ha nem láttuk, csak azt vesszük észre, hogy eltűnt? Ilyenkor tudni kell azt is, hogyan használjuk a rádiót. Mit csináljunk, ha mi esünk a vízbe? Milyen esélyeink vannak a túlélésre? Mi az a hipotermia és hogyan kezeljük? Mi van, ha helikopteres mentésre van szükség? Mindezeket gyakorolni nem sok esélyünk van, de tanulhatunk a gyakorlatokról, valamint az éles esetekről készült videókból.


(A cikket teljes terjedelmében elolvashatja az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!