Biztató kezdés a kvótaszerző vébén

A Gyapjas testvérpár a 7. helyen végzett az egyetlen csütörtöki futamban Aarhusban, a kvótaszerző világbajnokságon. A Litkey–Rácz egység a 25. helyen zárt, finn osztályban Berecz Zsombor futamában a 13. helyen végzett.

Gyenge, forgolódós szélben nagyjából kétórás halasztás után rajtolt el a tokiói kvótaszerző Hempel Sailing World Championships, az olimpiai osztályok összevont világbajnokságának első futama a dániai Aarhusban az Alfa pályán. A Gyapjas Balázs–Gyapjas Zsombor kettős a rajtvonal lúv oldalát választva a pálya jobb oldalán cirkált fel, és az első krajcban helyenként vezető pozícióban vitorlázott. A szakasz végén azonban váltott a szél, és a bal oldalról jöttek be az első hajók. A magyar hajó a 7. helyen kerülte az első bóját és ezt a helyezését a harmadik szakasz végéig meg is őrizte.

A futam második részében tovább gyengült az amúgy sem túl friss szél, 2-3 csomóig esett vissza az ereje, Gyapjasék időközben a 12. helyig is visszaestek, de a befutóra sikerült ismét a 7. pozícióig felküzdeniük magukat. A futamot az Európa-bajnok svéd Dahlberg–Bergström kettős nyerte. Gyapjasék összetettben a 13., Litkeyék pedig a 49. helyen állnak (két csoportban vitorlázik ugyanis a mezőnyt, így minden futamban két azonos helyezésű hajó van, ezért az összetett rosszabb helyezés).

A finn osztályban hosszabb várakozás és egy sikertelen próbálkozás után végül ugyancsak egy futamot sikerült megrendezni. Ebben Berecz Zsombor a csoportjában a 13. helyen végzett, így összetettben a 25. helyen áll. A mezőny elment elsőre, Berecz óvatos, biztonsági rajtjával kicsit beragadt. Huszonötödiknek ért fel a bójához, hátszélben előrébb lépett, a második krajcra meglett a tempója, tizenötödik helyen zárta a szakaszt, a záró hátszélben még két hajót megelőzött, így lett tizenharmadik. A másik magyar finnes, Haidekker Elemér a 26. helyen ért célba, így ő pillanatnyilag az 52. pozíciót foglalja el a 90 egységet számláló mezőnyben.


Pénteken megkezdi a versenyt a Laser Standard- (Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán a magyar résztvevők), a Laser Radial- (Érdi Mári) mezőny is, vasárnap pedig a Nacra 17 (Virág Flóra és Molnár Dávid), valamint a szörfösök (Sánta Bence) is.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!