Bevándorlók növelik a balatoni népességet

Hosszú évek negatív mérlege után fordult a trend a Balaton régió népességének alakulásában, de nem a születések számának növekedése, hanem az üdülőrégióba való bevándorlás következtében nő a lakosságszám.

A születések és a halálozások egyenlege évtizedek óta negatív, követi az országos trendet, vagyis többen halnak meg, mint ahányan születnek, mégsem csökkent az üdülőkörzet népessége. Ez a nemzetközi és az országhatáron belüli növekvő mértékű bevándorlással magyarázható, a belföldi vándorlásban kiemelt célpont a Balaton.

A térségre jellemző a lakosság nagymértékű öregedése és az eltartottsági viszonyok (hány inaktív személy jut egy aktívra) romlása is, ennek korrigálása szakpolitikai eszközökkel a következő évek egyik kiemelt feladata lehet.

Az elemzők szerint az üdülőrégió a vendégforgalmi-turisztikai pozícióit nemcsak megtartotta az elmúlt évtizedben, hanem számottevően növelte a versenyképességét. Ezt a tendenciát törte meg a járvány.

A Balaton a két koronavírus-járványhullám között, 2020 nyarán megtelt, ezt a jelenséget a kereskedelmi szálláshelyek extrém drágulása kísérte. Az országos szobaátlagárak is növekedtek, de közel sem olyan radikálisan, mint a Balatonnál. Itt egy szoba átlagára tavaly júniusban több mint 19 ezer, júliusban több mint 27 ezer, augusztusban pedig csaknem 30 ezer forint volt, és még szeptemberben, októberben is 17-19 ezer forint körül mozgott.

(MTI)

fotók: likebalaton.hu; revfulopinfo.hu; zaol.hu; familia.info.hu

Ne maradjon le friss híreinkről, érdekességeinkről, kövessen minket a Facebook-on vagy iratkozzon fel hírlevelünkre!

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!