Bérhajóval a Balatonon

A Boatly nevű platformon keresztül néhány kattintással lehet hajót bérelni a Balatonon, illetve bárki bérbe is adhatja a saját hajóját, akár kapitánnyal együtt, akár anélkül. Egyelőre hét hajó közül lehet választani az oldalon, a cél az ötven hajó elérése.

Egy startupverseny felhívása adta az ötletet, olyan sharing economy szolgáltatók nevezését várták, amelyek egy eddig még kiaknázatlan területen honosítják meg a megosztásalapú modellt – mondta az alapító Deák Márton.

Ahhoz, hogy a tulajdonosok bérbeadásra kínálhassák a hajójukat, hajózási engedélyre van szükség, vagy ha ilyenjük nincs, közvetlenül a Boatlyval kell kötniük egy üzemben tartói szerződést, a cég pedig felvezeti hajózási engedélyébe a hajót. Jelenleg 20–90 ezer forint közötti napidíjjal már bérelhetünk hajót, erre rárakódik a biztosítási díj és a kétszázezer forint körüli kaució. Deák szerint idén a balatoni bevezetéssel szeretnék felmérni az ötlet piaci létjogosultságát. Ha sikeres lesz a szolgáltatás, jövőre további európai tavakra is kiterjesztik.

Eddig is létezett már közösségi hajómegosztás a Balatonon a Bookaboat szolgáltatása is hasonló modellre épül. A 2010-ben alakult cég szintén azt tűzte ki célul, hogy a Balatonon elérhető hajókat egy közös gyűjtőoldalon bérelhetővé tegye, és mind a magántulajdonosok, mind profi chartercégek hajóit közvetítik. Mintegy 12 ezer bérelhető vitorlás és motoros jacht található az oldalukon, nemcsak a Balatonon, de Adrián, az Égei-tengeren és messzebbi úti céloknál is.

Egy harmadik cég, a Hajozz.com is hasonló rendszeren dolgozik, Lengyel József társalapító szerint a szolgáltatásukkal nemcsak a Balatont, hanem más vitorlázható tavakat is szeretnének majd meghódítani – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!