Berecz Zsombor negyedik lett a világbajnokságon

A tervezett öt napból végül csak hármon lehetett futamot tartani az olimpiai programban szereplő Finn osztály világbajnokságán, ahol Berecz Zsombor a negyedik helyen zárt.

Az első versenynap (május 8.) lement rendben, a következő napok bizonytalan időjárása miatt azonban nem kettő, hanem három futamot tartottak meg, ezeket sorra Luke Muller (USA), Joan Cardona (ESP), illetve Berecz Zsombor (HUN) nyerte. 7-8 csomós szélben kezdtek a versenyzők, majd 12-14-ben végeztek, kevesen tudtak végig egyenletesen jó teljesítményt nyújtani, a harmadik futamban pedig csak többszöri nekifutásra rajtolt el a mezőny, akkora volt a tülekedés a vonalon. A nap végén az új-zélandi Andy Maloney (3,2,8) állt a tabella élén, mögötte Cardona (14 pont), majd Berecz (21).

YouTube video

Május 9-én eső, gyenge szél és egyre növekvő tengeri hullámzás jellemezte az időjárást, így nem lehetett futamot tartani.

YouTube video

Május 10-én legalább nem esett. A Rendezőség próbálkozott futam indításával, de a kísérlet kudarcba fulladt.

YouTube video

Kedden minden adott volt, hogy folytatódjon a program, három futamot lehetett megtartani, 6-8, 12-14, végül 14-16 csomós szélben. Ezeket sorban Jorge Zarif (BRA), Nenad Bugarin (CRO) és Andy Maloney (NZL) nyerte, amivel utóbbi megerősítette vezető pozícióját (18 pont), Berecz pedig 2,6,5 helyeket futva feljött másodiknak (23 p). Összetettben Josh Junior (NZL) állt a harmadik helyen (28 p), Joan Cardona (29 p) előtt, Bugarin ötödikként (35 pont) várta a folytatást, míg hatodikként Rio olimpiai bajnoka, Giles Scott, 43 ponttal.

YouTube video

A szerdai záró napra ismét három futamot tervezett a Rendezőség, hogy legalább nagyjából utolérjék magukat a tervezett számot illetően. Az elsőben komoly keresztbe verések történtek, nyert az észt Deniss Karpak, aki így is csak a 27. helyre volt jó összetettben, második lett Muller, harmadik Cardona, aki ezzel átvette a vezetést összetettben (32 pont). Maloney tizenötödik, Berecz tizenkilencedik helyen futott be, ezzel 33 és 34 ponttal álltak a második és harmadik helyen, a negyedik Bugarinnak 39, az ötödik Juniornak 42, a hatodik Mullernek 46 pontja volt. A második menetben (R8) Jake Lilley (AUS) ért célba elsőként, Nicholas Heiner (NED) másodikként, míg Josh Junior harmadikként. Ezzel az is kiviláglott, hogy az Európának járó utolsó olimpiai kvótáért Horvátország és Spanyolország kettősére szűkült a pályázók köre. Az utolsó futamban nyújtott teljesítmények alapján a kvótát Spanyolország szerezte meg, a világbajnoki címet pedig Andy Maloney nyerte el (44 pont). Második lett Joan Cardona (51 p), harmadik Josh Junior (54 p).

Negyedik helyével Berecz Zsombor (61 p), a Procelero SE versenyzője 2018-as világbajnoki és két Európa-bajnoki címe (2020, 2021) után újabb figyelemre méltó eredményt ért el az olimpia programjában szereplő hajóosztályban.

A záró nap eseményei:

YouTube video

Finn Gold Cup, 2021 végeredmény.

A világbajnok: Andy Maloney, Új-Zéland

fotók Robert Deaves / Finn Class; Neuza Aires Pereira / BB Douro

forrás: 2021.finngoldcup.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!