Berecz Zsombor kiválóan szerepelt az elitversenyen

A bahamai Nassauban rendezett Star Sailors League Final (SSL) versenyen a magyar finnes világbajnok pontegyenlőséggel maradt le az éremfutamról.

Az idén hatodszor megrendezett, a világ talán 25 mindenkori legjobb vitorlázójának csillaghajókkal futott elitversenyén idén másodszor vett részt a finndingi magyar világbajnoka, Berecz Zsombor. Ezúttal meghívott kormányosként a cseh Michael Maierrel ült egy hajóban.

A 11 futamos kvalifikációt a Berecz–Maier kettős a 11. helyen zárta, így hajszállal maradt csak le a kieséses folytatásról – ráadásul úgy, hogy épp pontot gyűjtöttek, mint a bejutott brazil Grael–Goncalves egység, de ők nyertek egy futamot. Zsomborék az első futam 4. helyével nyitották a versenyt, a legjobb helyezésük 3. volt az ötödik futamban, de 5., 6. és 9. helyen is futottak célba. A negyedik futamban az utolsó hátszélre 20-25 csomósra frissülő szelet nem bírta a technika és szálingtörés miatt a 10. helyről kiállni kényszerültek. „Két árbócot használtunk el, a harmadikat görbén kaptuk“ – kommentált Berecz Zsombor Facebook-oldalán.


A 200 ezer dollár összdíjazású, részben meghívásos versenyen „rajthoz állt” 24 olimpiai érem – 8 arany, 7 ezüst és 9 bronz –, 27 csillaghajós világbajnoki cím, 20 világbajnoki cím olimpiai osztályban, 1 Volvo Ocean Race- és 1 Louis Vuitton Cup-győzelem, valamint 11 korábbi SSL-győzelem. A mezőny úgy áll össze, hogy alapból résztvevő a csillaghajós világranglista első tíz helyezettje, és melléjük hívják meg szabadkártyával az adott év 15 legjobb kishajós eredményeit elérő versenyzőket.

Az SSL Finalt az osztály idei világbajnoka és a finndingi 2013-as világbajnoka, a brazil Jorge Zarif kormányozta egység nyerte, a legénység Pedro Trouche volt.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!