Berecz Zsombor győzött az előolimpián

Berecz Zsombor már az éremfutam előtt behozhatatlan előnnyel áll a mezőny élén. Érdi Mári a harmadik helyen várja a medal race-t.

Szerdán 8-13 csomós, lassan jobbra forduló, de azért lyukas szélben rendezték az olimpia tesztverseny utolsó napjának futamait. Az utolsó teljes mezőnyfutamos napon a finnes világbajnok Berecz Zsombor futott egy újabb második helyet, majd a tizedik futamban a 13. helyen végzett. Közvetlen ellenfelei, Giles Scott és Nicholas Heiner olyan helyeken értek célba, hogy Berecz előnye a nap végére 23 pontra növekedett az egy nappal korábbi 16-ról. Ez azt jelenti, Berecz már az éremfutam előtt megnyerte a versenyt.

„Ilyen még eddig nem volt, hogy a medal race előtt megnyertem a versenyt. Nagyon jól vitorláztam, odafigyeltem az ellenfelemre, hogy mögöttem legyen mindkét futamban. Nagyon boldog vagyok, hogy nyertem, de azért különösen, mert ezt tűztük ki az idén a fő versenyemnek; és az, hogy így sikerült időzíteni a teljesítményemet, ez azt jelenti számomra, hogy jó irányba haladunk” – értékelte az utolsó napot és a versenyt Berecz Zsombor.

Az olimpiai tesztversenyen Berecz egy naptól eltekintve végig vezetett, az előnyét pedig fokozatosan növelte. A versenyen eddig lefutott 10 futam közül a magyar vitorlázó nyolcat az első három között zárt, kettőt pedig megnyert (ezek mellett 4 második és 2 harmadik helyet ért el, plusz egyszer nyolcadik lett, a kiesője pedig a szerdai utolsó futam 13. helyezése).


„Nagyon nehéz szél volt, nagyon lyukas volt, így nagyon jó, hogy az első futamban 9.-nek sikerült befutni, mert a második krajcban szinte felfordult a mezőny, és örülök, hogy ott tudtam maradni az elejében” – számolt be az utolsó napról Érdi Mári. Ezzel kilenc futam után Márié volt a virtuális sárga trikó, azaz az első helyre lépett előre. A szerdai második futamban a rajtnál hínár tekeredett a svertjére, és ezt csak rajt után vette észre, így az amúgy jó rajtját elbukta, nagyjából 10 másodperc alatt kicsúszott az első sorból, majd ki kellett fordulnia, így kiszorult a rossz oldalra. A hátszél nagyon jól sikerült, de a második krajcban már nem sikerült feljebb jönni, így 26.-nak futott be. Érdi Mári az összetett 3. helyéről várhatja a csütörtöki éremfutamot.

Vadnai Benjamin a 17. helyen zárta az előolimpiát, ami csak alig marad el az előzetes várakozásaitól (a 10–15. helyezés volt a cél). Az utolsó napon 17. és 27. helyen ért célba, ezzel négy helyet csúszott vissza. „Látszott, hogy csak a verseny előtt nem sokkal érkeztünk meg. Egy rossz döntés után mindig éreztem, hogy ha frissebb vagyok, valószínűleg máshogy döntök egy adott szituációban. Örülök azonban, hogy ilyen közel voltam a medal race-hez” – foglalta össze a versenyt Vadnai Benjamin. Gyapjasék az utolsó két futamban egy 8. és egy 14. helyen zártak, így összetettben a 20. pozícióban fejezték be a versenyt – írta a hunsail.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!