Berecz Zsombor Európa-bajnok

Berecz Zsombor nyerte a lengyelországi Gdyniában megrendezett Finndingi Európa-bajnokságot, így a világbajnoki címe után immáron a kontinens legjobbjának is mondhatja magát.

Huszonhét ország 70 finnese indult az osztály nyílt (a tengerentúli versenyzők számára is nyitott) kontinensviadalon, ahol külön értékelték az U23-asok és a negyven év feletti, Masters versenyzők teljesítményét is.
Berecz Zsombor gyakorlatilag folyamatosan szállította a legjobb tíz közötti helyezéseket, egyedül a hatodik futamban elért tizenkettedik pozíció, valamint a már tét nélküli záró futamban elért 24. helyezése „lógott ki a sorból”, de ez utóbbi eredményét kiejthette a magyar olimpikon. A futamhelyezései a következők voltak: 4., 10., 7., 2., 3., 12., 4., 3., 8. és a tét nélküli záró futamban elért 24. hely, ami kiesett. Végül 53 ponttal zárta a kontinensviadalt.

Sokáig a brit Giles Scottal és a spanyol Alejandro Muscattal volt harcban az Európa-bajnoki címért, de a spanyol versenyző sokat hibázott a hajrában, így lecsúszott a dobogóról is. A brit Scott viszont megőrizte az ezüstérmes pozíciót, a dobogó legalsó fokára pedig egy fiatal spanyol, az U23-as Joan Cardona Méndez állhatott fel, aki természetesen megnyerte a fiatalabb korosztály versenyét.

A mezőnyben ott volt Németh Domonkos (U23) is, aki a 31. helyen végzett, de a fiatalabbak között negyedik lett.

Az újdonsült Európa-bajnok a hunsail.hu-nak elmondta: „Nem lehet szavakba önteni azt a boldogságot, amit érzek. Elképesztően nehéz verseny volt, nagyon koncentráltan kellett vitorlázni az összes futamban. Annak köszönhetem a sikert, hogy a legkiegyensúlyozottabban tudtam a jó eredményeket szállítani. Izgalmas verseny volt, ráadásul a körülmények is nagyon nehezek voltak, hatalmas hullámok és forgolódó szél. Körülbelül hatvanévesnek érzem magam, annyira elfáradtam. Fizikailag is rendkívül megterhelő versenyen vagyok túl. Mindegy, a lényeg, hogy Európa-bajnok vagyok, így a világbajnoki cím után ezt a célkitűzésemet is elértem.”

Berecz Zsombor a közösségi oldalán így kommentálta győzelmét: „1989-ben Pomucz Tamás és Argay Béla voltak az elsők, akik olimpiai hajóosztályban Európa-bajnoki címet szereztek. Büszke vagyok, hogy a nevük mellé most az enyém is felkerült. Ezt a győzelmet az idén elhunyt Tamásnak ajánlom fel, és remélem, élvezte onnan fentről.”

A részletes eredmények megtekinthetők ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!