Berecz Zsombor az elit klubban

2017. december 14.
Címkék :

Az idén minden nagy versenyén az éremfutamba került – kétszer második, kétszer ötödik volt –, és a balatonföldvári vb-n is bizonyította, hogy a szűk elit tagja.

Sűrű volt az idei év, vagy alapvetően ennyi versenyen szoktál indulni?
Alapvetően ennyi fér bele, a főbb világkupaversenyekre szoktunk elmenni Európán belül. Lehetett volna sűrűbb is, ha elmegyünk Miamiba vagy Ausztráliába, de nem éreztem, hogy lenne értelme. Általában 240-250 napot töltök vízen egy évben, egy hónapot vagyok külföldön, aztán egy hetet itthon.

London, vagyis a váltás óta ilyen az életed, azaz mióta átültél Laserből Finndingibe?
Laserben nehezebb volt jó edzőpartnert találni, a legjobbak nem nagyon engedtek maguk közé senkit, így sajnos nem volt fix edzőtársam. Finndingiben nyitottabb a közösség, több ilyen ország van és több ilyen srác, mint én, aki egyedül van, és kénytelen edzőpartnert keresni magának. Csak egy-két nagy ország engedheti meg, hogy saját csapata legyen, mint például az angolok. Ha pedig van már edzőpartner, akkor könnyebb tervezni is, szóval azóta ilyen az életritmusom, amióta Finnben megyek.


Elég erősnek tűnik a finnes mezőny, a Balatonföldváron világbajnok svéd Max Salminen például Csillaghajóban volt olimpiai bajnok. Te hogyan ítéled meg ezt?
Igen, mondhatjuk, hogy elég erős lett a mezőny Finnben, főleg úgy, hogy most két helyet levesznek az olimpiai indulásról, tehát csak 17-en fogunk indulni az olimpián. Egy igazi szűk elit klub lett. Az látszik, hogy aki nagyon akar, az valóban odateszi magát. Az olimpia utáni év általában lájtosabb szokott lenni minden olimpiai hajóosztályban, de most a srácok két-három hónap pihenő után beleálltak a munkába. Ez eddig nem nagyon volt jellemző. Egyetlen egy srác, az olimpiai bajnok hiányzott, aki az Amerika Kupán szerepelt, de jövőre ő is megjelenik. Sokkoló volt számomra, amikor visszaültem a hajóba januárban, hogy mekkorák voltak a különbségek. Én még be voltam rozsdásodva, a többiek pedig teljesen felkészülten érkeztek a versenyekre. Tehát nincs nagyon idő pihenésre.

(Az interjút teljes terjedelmében elolvashatja az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!