Benetti Lejos3 – Olasz elegancia a köbön

A negyedik Fast 125 típusú Benetti-modell a szuperjachtok legmodernebbjei közé tartozik mind belsőépítészeti, mind műszaki megoldásait figyelembe véve. A nemrég a mediterrán térségben vízre bocsátott 38 méteres M/Y Lejos3 az otthonos elegancia úszó fellegvára.

A Lejos3 letisztult, sportos külsejét az olasz vállalat vezető tervezője, Stefano Righini jegyzi. A védjegyének számító hatalmas, horizontális ablakok sok fényt engednek be a luxuslakosztályokba és otthonosan berendezhetővé teszik őket. Emellett a hajótestet úgy alakították ki, hogy az utasok kényelmét figyelembe véve maximálisan kihasználják a belső tereket.


A jacht felső fedélzetén a panorámajakuzzi és az azt L alakban körbevevő napozóágy mellett egy kisebb tánctér is elfér. A hajó orra felé nézve pedig egy leárnyékolt szabadtéri nappalit alakítottak ki óriási kanapékkal U és L alakban, illetve állítható napozófotelekkel és bárpulttal.


A főfedélzeten az árnyékban szabadtéri étkezőasztal és további néhány ülőalkalmatosság kapott helyet a minden bizonnyal brit zászlóval azonos szinten. A szalonba lépve a helyi sajátosságokhoz képest talán szerényebb méretű kanapé, bárpult és egy kávézósarok található. Ismét szabad térben, a hajó orrában egy nagyobb medence és egy még tágasabb pihenőtér nyújtózik hatalmas napozóágyakkal és kanapéval.


A szuperjacht farában bújik meg a legexkluzívabb, leginkább természetközeli társasági tér, amely az úszóplatform és a mögötte lenyitható bár együtteséből áll. Az így kialakított terasz a jacht többi részéhez képest eldugottabb, intimebb jellegű. A tulajdonos itt található összecsukható horgászszékei nem is kerülhettek volna jobb helyre!


A hajó tulajdonosának lakosztálya a főfedélzet alatti szint nagy részét elfoglalja saját nappalival, bel- és kültéri étkezővel, széles terasszal és hálókabinnal. A vendégek részére lejjebb kialakított négy lakosztály hasonló stílusú, tágas, beépített tárolóban bővelkedik, és természetesen mindegyiknek van saját fürdőszobája.


A szuperjachtot két Azipull Carbon 65 hajtóművel szerelte fel a Benetti, amelyeket kifejezetten a Fast 125-ös modellre tervezett a Rolls-Royce. Az innovatív meghajtórendszer névleges teljesítménye 2 MW. A szénszál-technológia használatának köszönhetően a hajtóművek súlya darabonként csupán 2800 kg (szárazon), ami lehetővé teszi, hogy a hajtómű a lakóegységektől távolabb, a megszokottnál hátrébb helyezkedjen el a motoroson, így minimalizálva a vibrálás- és zajterhelést.

Ezt bizonyítja a modell Rina Comfort Class fokozatú besorolása. A hajtómű speciálisan, szabadalommal védett technológiával van a hajótestbe installálva, amelyhez az automatizálási és a hidraulikus vezérlési rendszert a Rolls-Royce, valamint a Marine Common Controls közösen készítette.


A másik technikai innováció a Benetti D2P (displacement to planing) nevű hajótest-kialakítás, amelyet Pierluigi Ausonio és az Azimut Benetti kutatás-fejlesztési központ dolgozott ki. A jacht ún. elmozduló (displacement) üzemmódban alacsony sebességtartományban, illetve ún. repülő (planing) üzemmódban gyorsabb tempót felvéve egyaránt maximális komfortot és energiahatékonyságot biztosít, megtestesítve minden elvárást, amit egy modern luxusjacht felé támaszthatunk. Ezenkívül a vízvonalat egy alig látható hullámtörő hosszabbítja meg, simább siklást eredményezve a vízen.

(Cikkünk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!