Beneteau Oceanis Yacht 54 – A nagy teljesítményű túrahajók új generációja

A Beneteau tavasszal két új típussal jelentkezik. Az Oceanis Yacht 54 és az Oceanis 40.1 a francia hajógyár legfrissebb modelljei a közelmúltban megújult termékpalettán. A sorozatgyártású túrahajók építése minden kategóriában két fő trendet követ: minél nagyobb helykínálat és minél egyszerűbb kezelhetőség. A Beneteau újdonságai mindkettőben élen járnak. Első cikkünkben az Oceanis 40.1-est mutattuk be, most pedig az Oceanis Yacht 54-esre vetünk egy pillantást.

A márka méltán népszerű zászlóshajója, az Oceanis Yacht 62-es kishúga, így az elegancia, a kényelem és a teljesítmény természetes adottságok. A – lapunk legutóbbi számában is bemutatott – First Yacht 53 tervezői, Roberto Biscontini és Lorenzo Argento munkáját dicséri, ahogyan egyesítették a modern, sportos formát és a funkcionalitást.

A Beneteau Oceanis Yacht 54-es bár a korábbi tapasztalatokra építkezik, mégis olyan szolgáltatásokat vonultat fel, amelyek csak a jóval nagyobb kategóriában megszokottak. A tradicionális centerkokpit újragondolása kényelmes és biztonságos életteret teremt a fedélzeten. A Ship Control teljes hozzáférést enged a hajó minden rendszeréhez, míg a Dock & Go rendszer egy joystick kezelésére egyszerűsíti a kikötői manővereket. A Harken automatic sail trimming (AST) technológiája egyszerű, biztonságos és élvezetes vitorlázást ígér.

Teljesítmény, kényelem, technológia
A süllyesztett középső kokpit kialakításánál a kényelem és a biztonság volt a meghatározó elv. A teljes fedélzet akadálytalanul, biztonságosan végigjárható. Minden ülést és napozóágyat úgy alakítottak ki, hogy ne zavarja a hajó kezelését, így menet közben is jól használható legyen. Az impozáns méretű fürdőplatform mögötti tendergarázs akár 2,4 méteres dingi befogadására is képes.

Az egyszerű kezelhetőség mind a kikötőben való manőverezés, mind menet közben alapelvárás. A Beneteau Easy Sailing rendszere minden esetben hatalmas segítség. A Ship Control intuitív hozzáférést enged a hajó összes adatához. Az akkumulátorok, a tartályok, a motor vagy akár a világítás aktuális állapotát tudjuk nyomon követni, illetve szükség esetén módosítani. A jól bevált Dock & Go gyerekjátékká teszi a kikötői dokkolást.

Harken AST rendszere mindig az aktuális szélhez igazítja a vitorlabeállításokat, így a hosszabb túrákon is mindig optimális teljesítménnyel tudunk haladni.

Az Oceanis Yacht 54 rendelhető tengeri (2,5 m) és tavi (1,95 m) keellel, illetve opcionális az árbócba tekerhető nagyvitorla is.

Három kabin rengeteg fénnyel
Lorenzo Argento úgy alkotta meg az Oceanis Yacht 54-es belső tereit, hogy azok barátságos és modern környezetet teremtsenek sok természetes fénnyel és természetes szellőzéssel. Az étkezőasztal és a kanapék kényelmes helyet biztosítanak hat vendégnek. Választható a két- vagy háromfürdős kivitel. A beltér pedig világos tölgy- vagy a hagyományosabb dióárnyalatban készülhet, de válasszuk bármelyiket, a kárpit és a bútorok minősége mindenképpen kiváló.

A szinte végtelen soknak tűnő tárolóval, a könnyen átjárható, tágas belső terekkel egy kényelmes, elegáns és könnyen kezelhető családi túravitorlást kapunk.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!