Beneteau First Yacht 53 – Luxus és teljesítmény

A Beneteau First sorozatának legújabb és egyben legnagyobb tagja a First Yacht 53. A francia hajógyár 14, 18, 24 és 27 lábas testvérei a sportos vonalat képviselik. A 17 méter hosszú nagytesó pedig a legújabb trendeknek megfelelő performance cruiser kategória tagja. A koncepció kifejezetten arra épül, hogy legyen egy nagy, kényelmes családi vitorlás, amivel egy regattán sem maradunk szégyenben.

A First Yacht 53 tervezői meg is tettek mindent annak érdekében, hogy a luxust és a teljesítményt egy fedél alá hozzák. Roberto Biscontini tervezte a hajótestet, akinek a neve az Amerika Kupa-rajongók előtt sem ismeretlen, míg a külső és belső dizájnért Lorenzo Argento felelt.

A letisztult fedélzet kiválóan körbejárható, a kötélzet teljesen rejtett, így a dekken biztonságosan és gyorsan lehet mozogni, ami mind családi kirándulásokon, mind versenyeken alapvető elvárás. Tervezéskor különös figyelmet fordítottak a súlyelosztásra. Versenyhajó-tervezési tapasztalataikat igyekeztek kamatoztatni, ennek eredményeképpen a teljesen újragondolt ikerkormányok remek visszajelzést adnak a hajó mozgásáról, egyben gyorsan és pontosan reagálnak a kormányos mozdulataira.

Az opcionális Lorima karbonárbóc, a Lemer keel, a North Sails vitorlák és a Harken szerelvények ugyancsak garantálják a kiemelkedő teljesítményt. A hajótest a szuperjachtoknál már bevált infúziós eljárással készült, a belső merevítések külön erősítést kaptak az intenzívebb igénybevételnek kitett területeken, a szerelvények pedig alumíniumbölcsőt kaptak. Így sikerült a súly csökkentése mellett növelni a terhelhetőséget.

A fedélzeten határozottan elkülönül a kormányállás, a hajó kezeléséhez szükséges terület, valamint a pihenőrész. A dingitároló a kormányállás alatt kapott helyet, 2 ember könnyedén ki- és beteszi a legfeljebb 2,4 m hosszú csónakot.

A szalonba lépve is remekül sikerült ötvözni a luxust és a funkcionalitást. A hatalmas térben nincsenek felesleges bútorok, még sincs hiányérzetünk. A cél egy letisztult, de kifejezetten otthonos beltér kialakítása volt. Érezhetően kettéosztja a teret egy konyha-ebédlő és egy nappali funkcióra, az egyik oldalon ügyesen optimalizált konyha, bárpult és ebédlőasztal, míg a másikon egy óriási kanapé, valamint egy dohányzóasztal kapott helyet. A lakkozott belső falak, a tíkfa padló és a klasszikus famintázatú burkolatok igazán elegáns megjelenést kölcsönöznek a belső térnek.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!