Bemutatkozott a robothajó Amszterdamban

Nemsokára önvezető hajók szállíthatják az utasokat az amszterdami csatornákon. A Massachusetts Institute of Technology szakemberei a tesztmodellt be is mutatták a holland fővárosban.

A robot első útján három órán keresztül járta a várost és gyűjtötte az adatokat. A hajó algoritmusok segítségével navigálja saját magát, hasonlóan az önvezető autókhoz, de természetesen vízi körülményekhez igazítva. Négy hajócsavarral szerelték fel, így bármilyen irányba tud mozogni.

A Roboat névre keresztelt közlekedési eszközön utasok is elférnek, illetve a hajók egymással kommunikálva képesek flottaként, összehangoltan közlekedni, és egy vezérhajót is követni. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben akár a szemét összeszedésére és áruk kiszállítására is lehet használni őket.

Az önvezető hajókat évek óta használják különböző áruk mozgatásához, azonban az emberek szállítása teljesen más feladat. A Roboat nagyjából 180 centi hosszú, így mindössze ketten férnek el rajta. A hajó új verziója Amszterdamban készül, a tervek szerint ez már hat embert tudna szállítani, és közel 4 méter hosszú lenne – írta a napi.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!