Bemutatkozott a nagy szárny – SailGP Franciaország

A SailGP második szezonjának ötödik fordulójára a szeptember 11–12-i hétvégén került sor, Saint-Tropez-ban. Japán nyert, és átvette a vezetést összetettben.

Amint arról korábban beszámoltunk, ettől az évadtól a SailGP-ben kétféle szárnyat használnak, egy nagyobbat és egy kisebbet. A módosítás célja, hogy még szélesebb széltartományban lehessen futamokat rendezni a repülő katamaránoknak. Eddig azonban nem voltak olyanok a körülmények, hogy a 29 méteres árbócra feszített merev szárnyvitorlát élesben vethessék be a csapatok (Olaszországban inkább csökkentették a legénységek számát).

Szombaton a britek nyerték az első futamot, az amerikaiak a másodikat és a harmadikat, másnap jöttek a japánok, majd a dánok. Az öt futam alapján Japán, az USA és Spanyolország került be a döntőbe, ahol a spanyolokat már rögtön az elején büntette a zsűri, és csak késleltetve rajtolhattak el. A Nathan Outteridge vezette japán csapat győzött, ezzel átvette a vezetést összetettben is. A francia csapat nem tudott élni a hazai pálya előnyével, Billy Bessonék a hetedik helyen végeztek. Az első szezont nyerő, és a sorozatban eddig domináló ausztrálok pedig utolsók lettek.

Az összetett állása:

Gyors vágásokkal megbolondított, igen látványos összefoglaló videó a két nap hat futamáról:

YouTube video

(fotók és forrás: sailgp.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!