Belépődíjas lesz Velence belvárosa?

2019. február 6.
Címkék :

A velencei polgármesteri hivatal még tanulmányozza a belépési díj bevezetésének módozatait, de a tervek szerint a testület májusra megszavazza az intézkedést, amelytől kisebb tömeget és nagyobb bevételt vár az olasz város.


A tervek szerint májustól vezetik be a fejenkénti 3 eurós belépési díjat, a napidíj 2020. január elsejétől a tervek szerint tovább emelkedik, 2022-től pedig az előzetes belépési foglalás is kötelező lesz az olasz és a külföldi látogatók számára. A farsangra érkező jelmezeseknek még nem kell belépődíjat fizetniük. A város honlapján (live.comune.venezia.it) feltüntetett információk szerint a Velencébe érkező olasz és külföldi turisták által vásárolt belépő – 24 óránál hosszabb tartózkodás esetén is – a látogatás végéig érvényes.

Mentesülnek a napidíj alól a Velencében és Veneto tartományban élők, a hat évnél kisebb gyerekek, a fogyatékkal élők és kísérőik, a hatósági személyek, a velencei CityPass turistakártya birtokosai. A szállást is foglaló látogatók szintén kedvezményben részesülnek. Jövő január elsejétől a 3 eurós belépődíj csak a forgalommentes napokon lesz érvényes, amikor alig van turista Velencében. Az idegenforgalom növekedésével a napidíj 6 euróra emelkedik, a még több turistát vonzó napokon 8 euróra, csúcsidényben pedig 10 euróra. A tervek szerint január elsejétől a napidíj érvényessége is rövidül: a váltást követő éjfélig tart csak. 2022-től a napidíjon túl kötelező lesz az internetes foglalás is: a Velencébe érkezőknek előre le kell foglalni a belépést, mintha egy múzeumi online jegyet vásárolnának.


A várost megszálló tömegturizmus miatt van szükség a Velencét felkereső évi több mint 20 millió látogató szabályozására az érkezések számának előreláthatóságával. Számítások szerint a világörökség részét képző Velence a napidíj bevételéből évi 30 millió eurót akar fordítani történelmi kincseinek fenntartására, az összeg másik részét a turisták utáni hulladékelszállításra szánja. A napidíj a Velencébe látogató, úgynevezett egynapos turistákat sújtja, akik reggel érkeznek, este távoznak és alig fogyasztanak: ők a látogatók 70 százalékát adják, és az idegenforgalmi bevételhez csak 30 százalékban járulnak hozzá. A velencei szállodások szövetsége üdvözölte a napidíj bevezetését. A napidíjat megkerülő vagy rosszul befizető turistákat bírságolják, amelynek összege a 30 százalékos többletdíjtól egészen 450 eurós szankcióig terjedhet –írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!