Bányai Attila Európa-bajnok az RS Aero 5 hajóosztályban

Tizenkét nemzet 70 versenyzője 10 futamban döntött a 2021-es RS Aero Európa-bajnoki címek sorsáról. RS Aero 5 kategóriában Bányai Attila győzött.

Olaszországban, a Garda-tavon július 31.–augusztus 6. között rendezték meg az RS Aero hajóosztály Európa-bajnokságát. Szombat-vasárnap felméréssel, közös edzéssel és megnyitóünnepséggel vette kezdetét a program. Hétfőn senki sem hibázott, az erős északi, majd a nem felépülő déli szélben nem lehetett futamot tartani. Keddre négy futam volt a terv, amiből három össze is jött a 14-ről lassan 8 csomóra gyengülő szélben. A huszonhat hajós RS Aero 5 mezőnyben Bányai Attila egy 1., egy 3. és egy 1. hellyel az élre állt, mögötte a második futamot nyerő Francesca Ramazzotti következett összetettben. Axel Almerson (SWE) foglalta el a harmadik helyet. Negyvennégyen küzdöttek az RS Aero 7 osztályban, itt különösen nagy jelentősége volt az egyenletesen jó teljesítménynek, ezt leginkább Daragh Sheridan (IRL) tudta hozni (2., 3., 2.), Peter Barton (GBR) épp csak egy ponttal maradt el tőle (1., 1., 6.).

Szerdán csak egy futamot lehetett megtartani a gyenge reggeli északi szélben, olasz részsikerekkel, Aero 7-ben az első három befutó ugyanis Leopoldo Sirolli, Giulio Sirolli és Davide Mulas voltak, míg Aero 5-ben Sara Murru és Ludovica Cui értek be első és harmadik helyen (köztük a belga Emma Vanhooff-fal).

A negyedik versenynapon napsütés, gyenge déli szél és két futam várt a versenyzőkre, Aero 7-ben Mulas, Leopoldo Sirolli és Barton gyűrte egymást az élen, igaz, a második futamot Giulio Sirolli nyerte. Aero 5-ben Michelle Krull nyerte az első, Bányai Attila a második futamot, de a magyar versenyző – meglehetősen furcsa körülmények között – utólag mindkét futamra büntetést kapott.

Péntekre, a záró napra négy futamot tervezett a rendezőség, amiben az időjárás is partnernek bizonyult. Reggel az északi, a nap második felében a déli szélben zajlott a küzdelem. Aero 7-ben Peter Barton 1., 2., 1. és egy újabb 1. hellyel biztosította be maga számára az Európa-bajnoki címet, második Leopoldo Sirolli, harmadik Giulio Sirolli. Bartonnál is meggyőzőbb teljesítményt nyújtott a 15 éves magyar fiatalember, aki négy első hellyel sodort félre mindent és mindenkit, aki közé és az Európa-bajnoki cím közé akart állni. Második lett Francesca Ramazzotti (ITA), harmadik Roy Van Maanen (IRL).

A verseny folyamán Bányai Attila kis szélben taktikai felkészültségével utasította maga mögé a mezőnyt, erősebb szélben remek kondíciója is segítette. A Callberg Sportiskola versenyzője ezzel nemcsak junior, de összetett kategóriában is első lett, rutinos vitorlázással utasította maga mögé komoly vitorlás nemzetek képviselőit, és hozta el az aranyérmet Magyarország számára.

Videó a díjkiosztóról, és rövid nyilatkozat a győztestől:

YouTube video

Az RS Aero Európa-bajnokság teljes végeredménye.

(forrás: sail-world.com, fotók: Angela Trawoeger / Fraglia Vela Malcesine)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!