Baltic 175 Pink Gin, a karbonkoktél

2017. december 11.
Címkék :

Hogy mi vezérelte a finn Baltic Yacht menedzsmentjét, amikor egy koktélról nevezték el flottájuk zászlóshajóját, az rejtély. Hacsak nem azért tettek így, mert e brit koktél elkészítésekor az angosztúra likőrt addig lötykölik tört jégen, amíg az olvadt vízzel elkeveredve rózsaszín árnyalatot nyer, utána kap csak egy erős löketnyi gint, vagyis a lágyság-keménység, könnyedség-masszivitás párosítás egyaránt jelen van a koktélban és 175 lábas óriásban.

A hajó tervezésekor az egyszerűségre helyezték a hangsúlyt, így bár a Pink Gin rendkívül elegáns és szemet gyönyörködtető, hiányol minden „flancot”, mondhatni: az egyszerű skandínáv dizájn diadala. Ugyanakkor olyan kényelmi megoldásokat alkalmaztak a kialakításakor, amelyek megdobják a hajó „élvezeti értékét”. Ilyen a fedélzeten elhelyezett két teraszszerű „társalgó”, amelyek süppedő foteljeiben elhelyezkedve aligha lehet kellemetlen csodálni a nyílt víz látványát.

Ennél kevésbé látványos, de sokkal hasznosabb innováció a Pink Ginben, hogy a hajó kormányművét erő-visszacsatoló rendszerrel látták el, vagyis a hajó kormányzását jelentősen megkönnyítették.

Ugyanakkor a szénszálas test külön rezgéselnyelő rendszert is kapott, így hiába készült egyetlen hatalmas darabból a test jelentős része, a tesztelés során azt állapították meg, hogy a rezgés a mérethez képest elenyésző.

A hajó belső kialakításáért a Design Unlimited felelős, és aligha kell nekik bármit is felróni. A Pink Gin ugyanis belső szépségében is ugyanazt az egyszerű pompát viseli, amit a külső kialakítása során szem előtt tartottak. Gondosan válogatott természetes anyagok és pasztellszínek jellemzik.

A tíkfa könnyedségét a beltérben a mahagóni fajsúlya ellenpontozza, bár a természetes fény viszonylag kis mennyisége miatt igyekeztek világos anyagokat használni.

(Hajóbemutatónkat teljes terjede4lmében elolvashatja az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!