Baltic 142 Canova – Szuperjacht foilerrel

Már ugyancsak hűvös szelek jártak a finn vidéken, amikor tavaly ősszel a Canova névre keresztelt szuperjacht elhagyta a Baltic Yachts gyár mólóját. A gyönyörű törtfehér test csendesen – és meglepően gyorsan – suhant a Botteni-öböl szürkéskék vizén.

Ez persze nem meglepő, hisz vitorla nélkül a hajó haladásáról egy 420 kW-os elektromos motor gondoskodik, amely 14 csomóval tolja a 145 tonnás jachtot. Ez sem rossz élmény, de ezt a gyönyörű hajót mégiscsak arra tervezték, hogy a szelekkel száguldjon.

Gyönyörű látvány, ahogy felhúzzák az 570 négyzetméteres nagyvitorlát, majd hamarosan kitekeredik a 390 négyzetméternyi J1 az orrban. Ez már közel 1000 négyzetméter! Bele is kap a szél rendesen, viszi a 43 méteres hajót, amely nem igazán dől. Miközben 20-25 csomós szélben cirkál a legénység, mindössze 10 fokot billen a fedélzet.

A titok nyitja a lee oldalon, a víz alatt sejlik fel. A Baltic 142-es foilerrel készült. A szuperjachtok világában először alkalmazott, merész elképzelés bevált, a luxusvitorlás jóval stabilabb és gyorsabb is lett, cirkálva nagyjából 20 százalékkal jobb a tempó.

A 20 csomó elég szép sebesség egy ilyen luxusvitorlástól, ráadásul úgy, hogy a pezsgőspoharak sem koccannak össze az asztalon. Összesen 8 vendég fér el itt 4 kabinban, de ebbe már beleszámoltuk a tulajdonosi lakosztályt is. Nagy, világos belső terek, visszafogott díszítés, nemes anyagok. A hajó az orrtól a hátsó fedélzetig a vendégek nyugalmáról szól, de még itt is rátettek egy lapáttal. A hatalmas lítium akkubank 9 órán át tudja működtetni a teljes elektromos rendszert, töltés nélkül.

A teljes külső a Farr Yacht Design műve, míg a karbonrigg a Rondal munkája. Elég ütős csapat állt össze ehhez a csodálatos hajóhoz, ráadásul az Amerika Kupán edződött mérnökökkel toldották meg a stábot, hogy az új technológiát tökéletesen alkalmazzák ebben a méretben is. Ez amúgy olyan jól sikerült, hogy a végső finombeállítások előtt is mintegy 8 fokkal kisebb a hajó dőlése cirkálásban.

A fedélzetről csodálva a szelek szárnyán repülő óriási jachtot, leginkább mégis a hatalmas, stílusosan fekete North sails vitorlákon akad meg az ember szeme. Egyrészt, mert a nagyvitorla a baumból kúszik elő, másrészt meg az elektromos és hidraulikus rendszereknek köszönhetően a legénység hihetetlenül könnyedén kezeli a dagadó vásznakat. De épp ez a lényeg: száguldó elegancia a végtelen tengeren. Hisz pont erről szól a vitorlás szuperjachtok világa…

(Cikkünk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!